GURMANSKA KROMPIR SALATA Slanina joj daje posebnu čar, a ukrasiće svaku svečanu trpezu

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Još slasnija od orginala, pravićete stalno.

krompir salata
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 šolje oljuštenog krompira isečenog na kockice
  • 4 kriške slanine
  • 1 mali luk, isečen na kockice
  • ¼ šolje belog sirćeta
  • 2 kašike vode
  • 1 ½ kašike belog šećera, ili više po ukusu
  • 1 kašičica soli
  • ⅛ kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Priprema:

U veliki lonac stavite krompir pa prelijte vodom i kuvajte 10 do 15 minuta. Kad omekša, ocedite i ostavite da se prohladi. U dubokom tiganju na srednje jakoj vatri propržite slaninu 10 do 12 minuta, uz povremeno okretanje. 
Stavite na tanjir sa ubrusom i pustite da se prohladi. Prstima izdrobite na sitnije komade. Propržite luk u masnoći od slanine, 6 do 8 minuta. U šerpu sipajte sirće, so, vodu, šećer i biber pa ostavite da provri. Zatim, dodajte krompir i polovinu izmrvljene slanine, i kuvajte, 3 do 4 minuta. Toplu krompir salatu prebacite u činiju za serviranje pa pospite ostatkom slanine. Dekorišite peršunom. Služite toplo. Bon appetit!

Možda vas zanima:

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading