GURMANSKA KROMPIR SALATA Slanina joj daje posebnu čar, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Još slasnija od orginala, pravićete stalno.
Potrebno je
- 3 šolje oljuštenog krompira isečenog na kockice
- 4 kriške slanine
- 1 mali luk, isečen na kockice
- ¼ šolje belog sirćeta
- 2 kašike vode
- 1 ½ kašike belog šećera, ili više po ukusu
- 1 kašičica soli
- ⅛ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Priprema:
U veliki lonac stavite krompir pa prelijte vodom i kuvajte 10 do 15 minuta. Kad omekša, ocedite i ostavite da se prohladi. U dubokom tiganju na srednje jakoj vatri propržite slaninu 10 do 12 minuta, uz povremeno okretanje.
Stavite na tanjir sa ubrusom i pustite da se prohladi. Prstima izdrobite na sitnije komade. Propržite luk u masnoći od slanine, 6 do 8 minuta. U šerpu sipajte sirće, so, vodu, šećer i biber pa ostavite da provri. Zatim, dodajte krompir i polovinu izmrvljene slanine, i kuvajte, 3 do 4 minuta. Toplu krompir salatu prebacite u činiju za serviranje pa pospite ostatkom slanine. Dekorišite peršunom. Služite toplo. Bon appetit!
Možda vas zanima:
TOPLA SALATA SA PEČENIM POVRĆEM Zagrejaće vam dušu i telo, a odlično se slaže sa jelima od mesa
Sočna i drugačija, a orašasti plodovi joj daju poseban šmek.
NEODOLJIVA JESENJA SALATA Sa sirom i jajima, nema kremastije, a pravi se nikad lakše
Služite je samostalno ili dodajte kao prilog, svaki zalogaj je raj za nepca.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
MIMOZA SALATA Druga omiljena salata u Srbiji, odmah posle ruske, po receptu bez mane
Slasna i sočna, gosti će biti oduševljeni.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)