PALENTA SENDVIČI SOČNIJI OD KLASIČNIH Smažu se za tren oka, za savršen početak dana

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ako volite klasične sendviče, ove sa palentom ćete da obožavate.

palenta sendviči
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 šolje palente
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 100 g rendanog sira
  • 100 ml paradajz sosa
  • bosiljak
  • so
  • biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Prema uputstvu sa kesice skuvajte palentu. Potom je prebacite u veliku posudu pa ostavite da se ohladi. Isecite na jednake delove pa ih premažite maslinovim uljem. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Okrenite na drugu stranu, pa pospite ih sirom i zapecite, sve dok se sir ne otopi. Ugrejte paradajz sos. Palentu izvadite iz rerne, pa preklopite svaki komad. Palenta sendviče služite sa sosom. Prijatno!

Možda vas zanima:

portugalski sendviči

GURMANSKI SENDVIČI Portugalski specijalitet osvaja na prvi zalogaj

12:00

15 april, 2024

Sezonski recepti

Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela. Naizgled obični sendviči, obiluju brojnim slojevima tostiranog hleba, mesa, kobasice, šunke i sira. Prelivaju se paradajz sosom, pivom i vinom, a služe uglavnom uz pomfrit. Smatra se da je kreator ovog sočnog jela Danijel de Silva, koji je 1960-ih u pokrajini Alentežo odlučio da prodaje čuveni senvič croque monsieur prilagođen ukusu lokalnog stanovništva. Nije uspeo u toj nameri tamo, ali je zato sendvič zaživeo u Portu. Nikako nije obrok koji se jede s nogu, već gurmanski delikates koji će vas satima držati sitim.

Komentari (0)

Loading