SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Pravi su raj za nepca, bićete raspamećeni.

sarma iz rerne
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 650 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 šoljica pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • 4 komada suvog mesa (oko 300 grama)
  • 2 jaja
  • biber, suvi začin, so
  • 500 ml vode
  • 1 ravna kašika mlevene crvene paprike
  • 4 kašike pasiranog paradajza

Za zapršku:

  • 2 kašike brašna
  • ulje 

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Iseckajte crni luk na kockice, a beli luk sitno, pa očistite listove kiselog kupusa od žila. Na ulju propržite crni luk. U zasebnu posudu stavite mleveno meso, beli luk, pirinač, so, jaja, i suvi biljni začin. Zatim dodajte prženi crni luk pa sve dobro promešajte. Stavite na svaki list kupusa po kašiku pripremljene smese, pa zavijte sarmu. Na dno vatrostalne posude naređajte nekoliko listova kupusa. Onda poređajte sarme, a između njih stavite komade suvog mesa. Nalijte vodu, dodajte lovorov list pa poklopite posudu. Pecite 2 sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme, propržite na ulju 2 kašike brašna, pa dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Sipajte dve šolje vode i kuvajte par minuta. Na kraju, prelijte sarme pa ih vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni, i dopecite ih još 20 do 30 minuta. Prijatno!

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading