KINOA SA ŠKAMPIMA Ukusno jelo po receptu Marije Kilibarde koje čuva vitak stas

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Voditeljka Marija Kilibarda nedavno se ostvarila u najvažnijoj životnoj ulozi, postavši majka devojčice Senje. Ona i njen partner Bane Vučelić ne kriju sreću, a osim po dugogodišnjoj karijeri, Marija je poznata i po besprekornom izgledu. Pre nekoliko godina podelila je recept za kinou sa škampima, koji se pravi lako, a pojede očas posla.

kinoa sa škampima
Shutterstock

 

kinoa sa škampima Alo/Aleksandar Krstović
 

Potrebno je

  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike ulja od semena grožđa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 tikvice (srednje veličine, sečene na kolutove ili kockice)
  • 200 g čeri paradajza (prepolovljenih)
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašičice svežeg peršunovog lista (sitno seckanog)
  • so (po ukusu)
  • biber (po ukusu)

Priprema:
Na šolju kinoe dodajte dve šolje vode, pa ostavite da proključa. Smanjite temperaturu i lagano krčkajte dok voda ne ispari. U tiganj sipajte ulje od semena grožđa i prodinstajte tikvice. Zatim dodajte škampe i dinstajte par minuta. Ubacite kinou, čeri paradajz, peršunov list, malo soka od limuna, biber i so. Dobro promešajte i ostavite da se sjedini. Servirajte toplo uz čašu belog vina. 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading