STROMBOLI Italijanski pica rolat sa hrskavim testom i sočnim nadevom, za savršen dan
Čuveni pica rolat oduševiće i one izbirljive, a odlično se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Potrebno je
- kašika suvog kvasca
- ¾ šoljice tople vode
- 2 šoljice višenamenskog brašna
- kašičica i po soli
- 2 dcl pasiranog paradajza
- mocarela isečena na tanke parčiće
- rendana gauda sir po želji
- 200 g šunke
- 100 g suve salame po izboru
- 1 mala kašika sušenog origana
- malo suvog bosiljka (ili svežeg, sitno iseckanog)
- 1 malo jaje i 2 kašike mleka za premazivanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudu nalijte vodu pa dodajte kvasac i ostavite da se rastopi. Dodajte brašno i so pa umesite testo. Kad smesa postane glatka i kompaktna. U paradajz umešajte origano i bosiljak, po začinite i sve promešajte.Testo razvaljajte pa ga premažite paradajzom, ali nemojte da punite skroz do ivica, njih ostavite prazne. Pospite sa pola rendane gaude pa ravnomerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola mocarele, a nakon nje posložite suvu salamu. Završite ostatkom mocarele i gaude. Zarolajte u oblik rolata, a prazne ivice dobro stisnite prstima i malo podvijte pod rolat. Na pleh obložen pek papirom prebacite rolate. Premažite ih razmućenim jajetom i mlekom. Pecite stromboli oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Bon appetit!
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik na drugačiji način, nema ko vam neće tražiti recept
Ako volite baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
DUBAI ČOKOLADA Viralni desert sa pistaćima pomera granice dobrog ukusa
Savršen spoj čokolade sa pistaćima oduševiće i one izbirljive.
POSNI KESTEN PIRE Desert koji greje dušu i telo, kao osmišljen za hladne dane
Sočan i sladak, a pogodan za dane Božićnog posta.
AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
NAJSOČNIJI BATACI Grčki, hrskavi, medeni, a meso se lepi za prste
Neodoljivi i slasni, samo dodajte prilog po želji.
Komentari (0)