MUSAKE NA 100 NAČINA Rendana, posna , grčka, sa kačkavaljem, biramo samo one najlepše

Ivana Pavlović

13:06

Sezonski recepti 0

Sočno jelo dugo će vas držati sitim, a može da se spremi na različite načine, sa drugačijim sastojcima, da bude posna ili mrsna.

rendana musaka
Shutterstock

Rendana musaka
Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 g šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • mešavina suvog začina, biber

Priprema:
Na ulju prepržite dve sitno seckane glavice crnog luka, pa kad postane staklast, dodajte izrendanu šargarepu i dobro promešajte. Dodajte biber i začin i sve dobro promešajte. Kad se sve ujednači, dodajte izrendan krompir i dobro promešajte. U tepsiju rasporedite polovinu smese krompira. Na ulju ispržite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Dodajte meso, sve dobro izmešajte, pa dodajte suvi začin i biber. Pripremljenu smesu stavite preko krompira u tepsiju, pa stavite ostatak krompira da prekrije meso. Pecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne dobije lepu zlatnožutu boju.

POSNO
Sa pšenicom i šljivama
Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 200 g pšenice
  • 80 g suvih šljiva
  • 20 g oraha
  • 4 kašike paradajz pirea
  • pola kašike ruzmarina

Priprema:
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. Ređajte zatim krompir u vatrostalnu, pa sitno seckane suve šljive, i na kraju pšenicu pomešanu s orasima. Paradajz pire razblažite bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Na grčki način
Sastojci:

  • 2 veća patlidžana
  • 4 krompira
  • 5 jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • kašika suvog biljnog začina
  • biber, so
  • 5 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 200 g brašna

Priprema:
Oljuštite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.

Musaka s kačkavaljem
Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 4 kuvana jaja
  • 1 sveže jaje
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 4 čena belog luka
  • 150 g kačkavalja
  • ulje, so, biber

Priprema:
Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu  krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir. 
U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

 

@moja.trpeza DOMAĆI SENF Savršeno se slaže sa viršlama i roštiljem #mojatrpeza #trpeza #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viral ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading