MUSAKE NA 100 NAČINA Rendana, posna , grčka, sa kačkavaljem, biramo samo one najlepše
Sočno jelo dugo će vas držati sitim, a može da se spremi na različite načine, sa drugačijim sastojcima, da bude posna ili mrsna.
Rendana musaka
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g šargarepe
- 3 glavice crnog luka
- 500 g mlevenog mesa
- mešavina suvog začina, biber
Priprema:
Na ulju prepržite dve sitno seckane glavice crnog luka, pa kad postane staklast, dodajte izrendanu šargarepu i dobro promešajte. Dodajte biber i začin i sve dobro promešajte. Kad se sve ujednači, dodajte izrendan krompir i dobro promešajte. U tepsiju rasporedite polovinu smese krompira. Na ulju ispržite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Dodajte meso, sve dobro izmešajte, pa dodajte suvi začin i biber. Pripremljenu smesu stavite preko krompira u tepsiju, pa stavite ostatak krompira da prekrije meso. Pecite u rerni na 220 stepeni dok krompir ne dobije lepu zlatnožutu boju.
POSNO
Sa pšenicom i šljivama
Sastojci:
- 800 g krompira
- 200 g pšenice
- 80 g suvih šljiva
- 20 g oraha
- 4 kašike paradajz pirea
- pola kašike ruzmarina
Priprema:
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte, a suve šljive malo obarite. Ređajte zatim krompir u vatrostalnu, pa sitno seckane suve šljive, i na kraju pšenicu pomešanu s orasima. Paradajz pire razblažite bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
Na grčki način
Sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 4 krompira
- 5 jaja
- 2 glavice crnog luka
- 500 g mlevenog mesa
- kašika suvog biljnog začina
- biber, so
- 5 dl mleka
- 1 dl ulja
- 200 g brašna
Priprema:
Oljuštite patlidžan, isecite ga popreko na režnjeve, posolite i ostavite da odstoje. Umutite belanca, dodajte žumanca i svaki list patlidžana uvaljajte u brašno, pa u jaja i pržite. Za nadev ispržite luk, dodajte meso i začine. U podmazan pleh ređajte pohovan patlidžan, meso, rendan krompir, meso i patlidžan. Umutite jaja i mleko, prelijte musaku i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
Musaka s kačkavaljem
Sastojci:
- 800 g krompira
- 4 kuvana jaja
- 1 sveže jaje
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 4 čena belog luka
- 150 g kačkavalja
- ulje, so, biber
Priprema:
Pleh ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Krompir očistite od ljuske, isecite na kolutiće, pa ga posolite i pobiberite. Na dno pleha stavite polovinu krompira, pa preko njega poređajte skuvana jaja isečena na kolutove. Odozgo opet stavite krompir.
U zasebnoj činijici izmutite jedno sveže jaje, jogurt, iseckani beli luk, mleko, malo soli i malo bibera. Kad se masa sjedini, prelijte je preko krompira i stavite u rernu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
POSNA MUSAKA OD OSLIĆA Ovakvu još niste jeli, prste da poližete
Napravite musaku na drugačiji način. Od oslića. Biće preukusna, i držaće vas dugo sitim.
SOČNO JELO BEZ MESA Posna musaka brzo se sprema, još brže jede
Nisu neophodni neki posebni sastojci.
MUSAKA SA PŠENICOM I SUVIM ŠLJIVAMA Polovina nestane dok je još u plehu
Kremasta, zasitna i slasna, a posna.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)