NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.

kesten
Shutterstock

Slatki kesten

Za ishranu se koriste slatki kesteni, koji u Francuskoj čak imaju sopstevni praznik. Prilično kalorična namirnica, znatno manje bogata mastima od oraha, kikirikija i badema, prepuni mineralima A, B i C.

Najpopularniji način pripreme je pečenje, a mogu i da se kuvaju, ili naprave kao sos. Od njih možete da napravite ukusne kremove i sufle, kao i kesten pire. Takođe, odlično idu kao prilog omiljenoj poslastici, ali i mesu.

Divlji kesten

Divlji kesteni dobijaju se od divljeg (konjskog) kestena, i isključivo se koriste za dekoraciju. 

Izgledaju ukusno, ali su potpuno nejestivi za ljude, čak i otrovni. Najčešće se koriste za ukrašavanje parkova, bašti, ali i trotoara jer lepo izgledaju uz cveće.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading