NEODOLJIVE POSNE KIFLE Bolje su od onih iz pekare, a super su i kada su hladne

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Umesite ih za doručak, a biće mekane i za večeru.

kifle
Shutterstock

Potrebno je>

  • 1/2 pakovanja svežeg kvasca
  • 350 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • oko 550 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za premazivanje:

  • 1 kašika brašna
  • 4 kašike vode
  • malo soli
  • susam po zelji
  • malo ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U toplu vodu otopite izmrvljeni kvasac i šećer, promešajte, pa ostavite da se aktivira. Sipajte ulje, brašno i so, pa zamesite testo. Nauljite ga, pa pokrijte i ostavite da odmori oko 30 minuta. Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa ga podelite na 10-12 delova. Oblikujte svaki deo u lopticu. Onda razvucite prstima, pa oklagijom i urolajte. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Zasebno pomešajte brašno, so i vodu pa premažite kifle. Pospite susamom pa pokrijte i ostavite 15 minuta. Pecite oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Premažite uljem vruće kifle. Prijatno!

 

 

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading