MIRKOV BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA Recept autora stranice "miretova kuhinja" raj za nepca
Napravite ovaj voćni desert po receptu Mirka Končara iz Beograda
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite brze kolače koji su ukusni kao da ste se trudili satima, ovaj sa višnjama ćete obožavati. Recept nam je dao Mirko Končar, profesionalni kuvar i poslastičar i autor profila „miretova kuhinja“. Hrana mu je neiscrpna inspiracija, a ističe da posebno uživa u spajanju slatko-slanih ukusa, kao i kombinovanju mesa i povrća na različite načine. Talentovani Mirko otvaranje naloga sa receptima smatra pravim potezom, jer je to sada jedna lepa zajednica koja deli ljubav prema kuvanju, a reakcije na njegove đakonije budu uvek pozitivne. Kolač s višnjama je jedan od najpopularnijih na profilu.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Pre spremanja kolača, jaja izvadite 30 minuta ranije da postignu sobnu temperaturu jer će se tako bolje umutiti i biće penastija.
Kako da znamo da je smesa dobro umućena?
- Smesa je dobro umućena onda kada se kristali šećera potpuno istope.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Kako se ne bi pojavile grudvice, obavezno prosejte brašno.
Da li kolač treba da stoji u frižideru da se stegne i koliko dugo?
- Kolač ne treba da stoji frižideru, samo nakon pečenja treba da se prohladi oko 30 minuta.
Da li je moguće zameniti šećer nekim zaslađivačem?
- Umesto šećera možete dodati med ili neki drugi zaslađivač, ali ja uvek spremam klasično sa šećerom.
Da li ste nekada pravili ovaj kolač s drugom vrstom brašna? Ako jeste, koliko je to uticalo na ukus?
- Nisam, uvek koristim oštro brašno tip 400.
Da li je moguće napraviti ovaj kolač s drugim voćem a da se ukus previše ne promeni? Koje voće biste tada savetovali?
- Ovaj kolač je odličan za improvizaciju i možete praviti sa skoro svim voćem, ja sam spremao sa breskvama, borovnicama, kajsijama, malinama i naravno višnjama.
S obzirom na to da u kolač idu jaja, da li ga je moguće napraviti u posnoj varijanti? Ako jeste, čime biste zamenili mrsne sastojke?
- Naravno, za posnu varijantu možete koristiti pekmez od kajsije, vodu i orahe, umesto jaja i jogurta ili mleka.
Koja je tajna da kolač bude mekan i sočan, a ne gnjecav?
- Najbitnije je da nakon pečenja ne pokrivate kolač krpom i da tek nakon sečenja i prilikom serviranja pospete šećer u prahu.
Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Da budem iskren, nemam omiljeno jelo, ali pored domaće kuhinje koju obožavam veliki sam ljubitelj mediteranske kuhinje i morskih plodova.
Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Kada neko zahtevno jelo kao što je bifek velington spremate prvi put, normalno je da ne uspe, ali tako je u svakom poslu i istrajnost je najbitnija. Kuvanje zahteva improvizaciju, eksperimentisanje, suočavanje s neuspehom i neizvesnošću na kreativan način, ali najbitnije je da budete istrajni i uspeh će sam doći.
Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- Ovako bi izgledala večera za moje goste. Za predjelo bih poslužio rolovane špargle u pršuti i zalogajčiće s pilećom džigericom i karamelizovanim višnjama. Za glavno jelo bih poslužio rolovana teleća rebra s pireom od batata i sosom od suvih šljiva u crvenom vinu, a za desert panakotu sa šumskim voćem.
Kolač sa višnjama
Sastojci:
- 500 g višanja bez koštica
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 2 dl ulja
- 1 kiselo mleko (180g)
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- griz ili brašno za višnje
- 100 g šećera u prahu (za posipanje)
Priprema:
Ako su višnje zaleđene stavite ih u cediljku da se odlede i ocede. Jaja i šećer penasto umutite. Zatim sipajte ulje, kiselo mleko, vanilin šećer i umutite. Brašno i prašak za pecivo izmešajte, dodajte u smesu i umutite mikserom. Smesu sipajte u podmazan pleh dimenzija (30x35cm). Kako vam oceđene višnje ne bi pale na dno kolača, uvaljajte ih u malo griza i poređajte po površini. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada kolač porumeni, izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi. Zatim ga isecite na parčad željene veličine i pospite šećerom u prahu. Uživajte!
Možda vas zanima:
ČOKO KOCKE Iskoristite bajati hleb i napravite fenomenalan desert, za samo pola sata
Savršeni slatko kiselkasti spoj čokolade, keksa i višanja, u desertu za pamćenje.
VERIN KOLAČ SA VIŠNJAMA Uspeće i potpunim početnicima, a popravlja dan u trenu
Neodoljivi desert pravi se brzo i lako, a smaže se u trenu.
KOLAČ SA VIŠNJAMA BOLJI OD KLASIČNOG Fenomenalan desert koji miriše na nedelju
Slatkiš za sva vremena i prilike.
BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA Gotov za pola sata, a smaže se u jednom zalogaju
Brzinski desert za prave sladokusce.
POSNI SLAVSKI KOLAČ Ni malo ne zaostaje za originalom, a gosti će biti oduševljeni
Ukrasiće slavsku trpezu, a nema ko vam neće tražiti recept.
OČISTITE MIKROTALASNU ZA TREN OKA Trik sa Tik toka koji provereno radi, bićete oduševljeni
Primenite ovaj jednostavni trik.
MIRKOV BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA Recept autora stranice "miretova kuhinja" raj za nepca
Napravite ovaj voćni desert po receptu Mirka Končara iz Beograda
MIRISNA ŠTRUDLA SA ROGAČEM Fenomenalna poslastica u drugačijem spoju, pravićete stalno
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, bićete oduševljeni.
DOMAĆA GIBANICA Kao osmišljena za savršenu večeru, a najbolje ide uz šolju jogurta
Sočna gibanica oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)