ITALIJANSKI PANETONE HLEB OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Tradicionalan i prazničan, svaki zalogaj je gurmanski raj
Panetone, tradicionalni italijanski specijalitet, pravi se za Novu godinu i Božić, a originalno dolazi iz Milana. To je sladak hleb od testa sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima karakteristične lagane i prozračne teksture i bogatog ukusa.
Potrebno je:
- 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
- 175 g otopljenog maslaca
- 150 g suvog grožđa
- 150 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 75 g kandirane korice pomorandže
- 3 umućena jajeta
- 2 kašičice suvog kvasca
- 4 kašike soka od pomorandže ili brendija
- 3 kašike vina (marsala ili proseka)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- ulje za podmazivanje kalupa
Za još bolji izgled:
- 2 kašike mlevenih badema
- 1 umućeno jaje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu. U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte brašno i so. Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizanje testa 10 minuta na najmanjoj brzini. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju. Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine. Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiri minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite. Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
HLEB SA SIROM I BELIM LUKOM Priprema je jednostavna, a nestaće brzinom svetlosti
Svaki zalogaj je raj za nepca.
RAŽANI HLEB Biće mekan i svež danima, a zdrav i ukusan, samo dodajte prilog
Savršen vruć, a ukusan i hladan.
HLEB OD TIKVICA Pun je proteina i zdravih masti, a odličan i kao užina ili prilog
Zdrav i ukusan, osvojiće vas na prvi zalogaj.
DOMAĆA POGAČA SA JOGURTOM Pravi se bez kvasca, a mekana i gotova za 25 minuta
Brza i mirisna, samo dodajte prilog po želji.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)