POSNA MAK TORTA Neodoljiva poslastica koja se topi u ustima

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Pravi se lako, a nestaće sa stola odmah.

posna mak torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 g mlevenog maka
  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 ml biljnog mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike džema
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • rendana limunova korica
  • 100 g suvog voća
  • Za čokoladni preliv:
  • 150 g crne posne ćokolade
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 100 ml biljnog mleka
  • voće po izboru

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte mleveni mak, brašno, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Zasebno pomešajte biljno mleko, ulje, džem i ekstrakt vanile. Postepeno pomešajte obe smese, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umešajte rendanu koricu limuna i iseckano suvo voće, pa sve dobro promešajte. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kolač 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.Zatim izvadite iz rerne pa ostavite da se potpuno prohladi. Zagrejte biljno mleko dok ne provri, pa skinite sa vatre i dodajte polomljenu crnu posnu čokoladu i biljno ulje. Mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Čokoladnim prelivom prelijte prohlađeni kolač. Dekorišite kandiranim voćem, pa ostavite da se ohladi. 

@moja.trpeza POSLASTICA ZA SAMO 100 DINARA (posno) Savršena poslastica za posne dane: ogulite jabuku, očistite je od semenki i stavite da se kuva s narom, vodom i 3 kašike šećera na tihoj vatri. Kad jabuke poprime boju nara, skinite ih sa vatre i poslužite s malo meda i, po želji, orasima. #trpeza #mojatrpeza #post #posnahrana #fyp #foryou #foryoupage #fyf ♬ Pretty (Sped Up) - MEYY

Komentari (0)

Loading