BAKLAVA SA PISTAĆIMA Aromatična poslastica koja će vas zasladiti u trenu
Ako volite klasičnu baklavu, ovu sa pistaćima ćete obožavati.
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 300 g nesanih pistaća
- 200 g oraha
- 200 g putera
- kašičica cimeta
Za sirup:
- 300 g šećera
- 250 ml vode
- 200 g meda
- kašičica limunovog soka
- kašičica vanilinog ekstrakta
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 stepeni. U jednoj posudi pomešajte seckane pistaće, orahe i cimet. Jednu koreu stavite u pleh obložen pek papirom, pa premažite otopljenim puterom. Ponovite postupak sa još 7 kora, pa preko ravnomerno rasporedite deo mešavine pistaća i oraha preko.Ređajte i dalje kore, uz premazivanje svake puterom, dok ne potrošite polovinu. Opet nanesite mešavinu. Nastavite da ređate dok ne utrošite sve kore. Baklavu pažljivo isecite na kvadrate. Pecite 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni.U šerpi pomešajte vodu, šećer, med i limunov sok. Zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer ne istopi, pa smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Onda umešajte vanilin ekstrakte, pa sklonite sa vatre.Vruću baklavu odmah prelijte sirupom. Na kraju, pospite sa seckanim pistaćima.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA PISTAĆIMA IZ BAKINE KUHINJE Jedini recept koji trebate da znate, biće nikad sočnija
Pravi se lako, a pojede brzo.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA PO RECEPTU BOBE ŽIVOJINOVIĆA Svaki zalogaj mami na parče više
Nekadašnji teniser poznat je kao veliki gurman, ali i kao neko ko obožava da kuva. U njegovim specijalitetima najviše uživaju supruga Brena, sinovi Viktor, Filip i Stefan, kao i unuk Aleksandar, kojima je baš ova baklava jedna od omiljenih. Sočna i mekana, a nije preslatka, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti oduševljeni.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)