PUNJENI PARADAJZ SA MLEVENIM MESOM Sočni specijalitet od kog će vam poći voda na usta
Jelo koje će obožavati cela porodica.
Potrebno je:
- 1/2 šolje pirinča dugog zrna
- 2 kašike ulja + za podmazivanje posude za pečenje
- 1 veća glavica crvenog luka, sitno iseckanog
- 1/2 glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 4 čena belog luka, ispasirana
- 250 g nemasne mlevene junetine (može i svinjskog mesa ili ćuretine)
- so i mleveni crni biber po ukusu
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3/4 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 šolje paradajz pirea
- 1/2 šolje belog vina
- 1/4 šolje vode
- 1 šolja seckanog svežeg peršuna
- 1/4 šolje seckane sveže nane
- 6 velikih paradajza
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Operite dobro pirinač, pa stavite u posudu i prelijte vodom. Pustite da odstoji pola sata, pa ocedite. Propržite crveni luk na zagrejanom ulju, sve dok ne postane staklast. Zatim, umešajte beli luk i kratko propržite. Onda dodajte mleveno meso, so, biber, kim, origano, mlevenu začinsku papriku i muskantni oraščić. Meso dinstajte oko 5 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte pirinač, paradajz pire, belo vino i vodu. Ostavite da proključa, pa smanjite temperaturu i krčkajte desetak minuta. Posolite i pobiberite, pa začinite. Operite paradajz pa isecite vrhove i ostavite ih sa strane. Izdubite kašičicom, pa sredinu sitno iseckajte i ostavite sa strane. Na dno vatrostalne posude stavite seckani deo, kao i crni luk. Pripremljenom smesom napunite paradajz, pa ga pokrijte odsečenim vrhovima (poklopcima). Pažljivo nalijte oko 3/4 šolje vode. Malo posolite i pouljite. Prekrijte folijom i pecite 30 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Onda otkrijte i pecite još 45 minuta do sat vremena. Prijatno!
Možda vas zanima:
PUNJENI PARADAJZ Sočno jelo koje obara s nogu, a uspeva BAŠ svima
Sočan i slasan, nestaće sa stola odmah.
POSNA SARMA UKUSNIJA OD KLASIČNE Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Ručak koji greje dušu i telo.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)