PUNJENI PARADAJZ SA MLEVENIM MESOM Sočni specijalitet od kog će vam poći voda na usta
Jelo koje će obožavati cela porodica.
Potrebno je:
- 1/2 šolje pirinča dugog zrna
- 2 kašike ulja + za podmazivanje posude za pečenje
- 1 veća glavica crvenog luka, sitno iseckanog
- 1/2 glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 4 čena belog luka, ispasirana
- 250 g nemasne mlevene junetine (može i svinjskog mesa ili ćuretine)
- so i mleveni crni biber po ukusu
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3/4 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 2 šolje paradajz pirea
- 1/2 šolje belog vina
- 1/4 šolje vode
- 1 šolja seckanog svežeg peršuna
- 1/4 šolje seckane sveže nane
- 6 velikih paradajza
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Operite dobro pirinač, pa stavite u posudu i prelijte vodom. Pustite da odstoji pola sata, pa ocedite. Propržite crveni luk na zagrejanom ulju, sve dok ne postane staklast. Zatim, umešajte beli luk i kratko propržite. Onda dodajte mleveno meso, so, biber, kim, origano, mlevenu začinsku papriku i muskantni oraščić. Meso dinstajte oko 5 minuta, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte pirinač, paradajz pire, belo vino i vodu. Ostavite da proključa, pa smanjite temperaturu i krčkajte desetak minuta. Posolite i pobiberite, pa začinite. Operite paradajz pa isecite vrhove i ostavite ih sa strane. Izdubite kašičicom, pa sredinu sitno iseckajte i ostavite sa strane. Na dno vatrostalne posude stavite seckani deo, kao i crni luk. Pripremljenom smesom napunite paradajz, pa ga pokrijte odsečenim vrhovima (poklopcima). Pažljivo nalijte oko 3/4 šolje vode. Malo posolite i pouljite. Prekrijte folijom i pecite 30 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Onda otkrijte i pecite još 45 minuta do sat vremena. Prijatno!
Možda vas zanima:
PUNJENI PARADAJZ Sočno jelo koje obara s nogu, a uspeva BAŠ svima
Sočan i slasan, nestaće sa stola odmah.
POSNA SARMA UKUSNIJA OD KLASIČNE Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Ručak koji greje dušu i telo.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)