DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.
Potrebno je:
Za koru:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 1 dl vode
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema kore:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodanje šećera. Polako dodajte brašno i prašak za pecivo. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smesu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim, pustite da se smesa prohladi. Zagrejte šećer i vodu u šerpi, pa kuvajte oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete gust sirup. Zasebno, umutite penasto 10 belanaca dok ne postanu penasta. Gotov sirup sipajte u tankom mlazu u belanca, uz neprestano mućenje. Umešajte vanilin šećer i limunov sok, pa mutite dok ne dobijete krem. Preko prohlađene kore sipajte šam fil, pa dobro poravnajte. Ostavite šampitu par sati u frižideru, da se stegne. Prijatno!
Možda vas zanima:
DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša
Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.
ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju na dane detinjstva, iz bakine kuhinje
Kolač kao osmišljen za slavsku trpezu, po receptu bez mane.
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)