DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.
Potrebno je:
Za koru:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 1 dl vode
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema kore:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodanje šećera. Polako dodajte brašno i prašak za pecivo. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smesu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim, pustite da se smesa prohladi. Zagrejte šećer i vodu u šerpi, pa kuvajte oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete gust sirup. Zasebno, umutite penasto 10 belanaca dok ne postanu penasta. Gotov sirup sipajte u tankom mlazu u belanca, uz neprestano mućenje. Umešajte vanilin šećer i limunov sok, pa mutite dok ne dobijete krem. Preko prohlađene kore sipajte šam fil, pa dobro poravnajte. Ostavite šampitu par sati u frižideru, da se stegne. Prijatno!
Možda vas zanima:
DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša
Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.
ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju na dane detinjstva, iz bakine kuhinje
Kolač kao osmišljen za slavsku trpezu, po receptu bez mane.
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)