DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.

ČOKOLADNE KOCKE Desert koji uspeva i početnicima, mekan kao duša
Pravi se brzo i lako.

STARINSKI KOMISBROT Jednostavni kolač koji savršeno ide uz kafu ili čaj
Jednostavan kolač bogat suvim grožđem, prste da poližete.

POSNA BAJADERA Neodoljivi desert savršen za svaku svečanu trpezu
Priprema nije komplikovana, a ukus je savršen.
Za koru:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 1 dl vode
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema kore:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodanje šećera. Polako dodajte brašno i prašak za pecivo. U pleh obložen papirom za pečenje izlijte smesu. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim, pustite da se smesa prohladi. Zagrejte šećer i vodu u šerpi, pa kuvajte oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete gust sirup. Zasebno, umutite penasto 10 belanaca dok ne postanu penasta. Gotov sirup sipajte u tankom mlazu u belanca, uz neprestano mućenje. Umešajte vanilin šećer i limunov sok, pa mutite dok ne dobijete krem. Preko prohlađene kore sipajte šam fil, pa dobro poravnajte. Ostavite šampitu par sati u frižideru, da se stegne. Prijatno!

LAGANI TART SA LIMUNOM Kremast i sočan, po receptu bez mane
Osvežavajući desert za prave sladokusce.

ČOKOLADNA PITA OD PRHKOG TESTA Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah
Super ide uz šoljicu kafe.

FOKAČA SA RUZMARINOM Mirisna pogača mekana kao duša, a slaže se sa raznim prilozima
Sočna fokača biće mekana danima.

NJOKE SA SLANINOM Italijanski klasik na gurmanski način
Pravi raj za nepca.

KRMENADLE SA PEČENIM PAPRIKAMA Sočne i zasitne, a meso se lepi za prste
Samo dodajte hleb ili prilog po želji.
Komentari (0)