POSNE VARENIKE SA SREMUŠEM Prolećni ručak po receptu iz starog bakinog rokovnika

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Ukusne i drugačije, pravićete stalno.

posne varenike sa sremušem
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 150 ml tople vode

Za fil:

  • 200 g sremuša
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • svež peršun 
  • sok od pola limuna

Za preliv:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U veliku posudu stavite brašno i so. Polako dodajte toplu vodu i biljno ulje, pa zamesite testo, oko 5 minuta. Onda ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da miruje pola sata. Prodinstajte sremuš na zagrejanom maslinovom ulju u tiganju, na srednjoj temperaturi. Onda umešajte so, biber i seckan peršun. Sipajte i sok od limuna. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo na debljinu od oko 3 mm. Uz pomoć čaše izrežite okrugle komade testa, pa na sredinu svakog stavite kašičicu fila od sremuša. Preklopite na pola i pritisnite ivice da ih spojite. Vodu sa soli zagrejte u velikoj posudi, pa ubacite varenike u ključalu vodu. Kuvajte oko pet do sedam minuta, dok ne isplivaju na površinu. Onda ih procedite. Prodinstajte sitno seckan crni luk, pa njime prelijte varenike. Prijatno!

Komentari (0)

Loading