UROŠ TORTA Starinska poslastica po receptu iz bakine sveske, raskošna i neodoljiva
Drugačija i ukusna, zavolećete je na prvi zalogaj.
Potrebno je:
Za kore:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- na vrh kašičice praška za pecivo
Fil:
- 1,5 l mleka
- 32 žumanca
- 200 g gustina
- 15 kašika šećera
- 375 g maslaca ili margarina
- ekstrakt vanile
- 300 g lešnika
- 300 g šlaga
- 400 ml mleka ili kisele vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 12 do 13 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tako napravite 8 kora. Izvadite iz pleha, pa odlepite ivice sa papira. Žumanca pomešajte sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka i izmešajte. Ostatak mleka stavite da provri, pa zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pa prebacite u veću posudu i pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Maslac penasto umutite, pa dodajte u fil i umutite. Dodajte vanilin ekstrakt pa opet umutite. Zasebno umutite šlag sa kiselom vodom. Izblendajte lešnike. Filujte redosledom kora, fil, šlag, a između lešnici. Ostavite u frižideru da se torta ohladi. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)