UROŠ TORTA Starinska poslastica po receptu iz bakine sveske, raskošna i neodoljiva

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Drugačija i ukusna, zavolećete je na prvi zalogaj.

uroš torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • na vrh kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 1,5 l mleka
  • 32 žumanca
  • 200 g gustina 
  • 15 kašika šećera
  • 375 g maslaca ili margarina
  • ekstrakt vanile
  • 300 g lešnika
  • 300 g šlaga
  • 400 ml mleka ili kisele vode

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 12 do 13 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tako napravite 8 kora. Izvadite iz pleha, pa odlepite ivice sa papira. Žumanca pomešajte sa šećerom i gustinom, pa dodajte malo hladnog mleka i izmešajte. Ostatak mleka stavite da provri, pa zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Skinite sa vatre, pa prebacite u veću posudu i pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Maslac penasto umutite, pa dodajte u fil i umutite. Dodajte vanilin ekstrakt pa opet umutite. Zasebno umutite šlag sa kiselom vodom. Izblendajte lešnike. Filujte redosledom kora, fil, šlag, a između lešnici. Ostavite u frižideru da se torta ohladi. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading