DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša
Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.

Potrebno je:
- 6 jaja
- 500 g šećera + 6 kašika
- 6 kašika mlake vode
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- sok od pola limuna
- 1 dl vode
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa 6 kašika šećera, pa dodajte mlaku vodu, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite smesu i sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Zagrejte u šerpi 500 g šećera i 1 dl vode, pa ostavite da provri. Onda dodajte sok od pola limuna i pustite na tihoj vatri da vri 10 minuta. Zasebno umutite šne od belanaca, pa dodajte vanilin šećer i lagano sipajte vreo sirup, uz neprestano mućenje. Mutite još 10 minuta. Premažite šne preko kore. Pecite jedan minut, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem. Glazuru nanesite na vruć šne, pa pustite da se ohladi.
Možda vas zanima:

DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.

ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju na dane detinjstva, iz bakine kuhinje
Kolač kao osmišljen za slavsku trpezu, po receptu bez mane.

NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.

MRAMORNI KOLAČ SA KAFOM Rapsodija ukusa u desertu koji spaja slatko i omiljeni napitak
Savršenog ukusa, po receptu bez mane.

MIRISNE CIMET ROLNICE Nestaće pola pleha dok trepnete, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Najbolje služite uz kafu ili čaj.


POTAŽ OD ORAHA I CELERA Posan i ukusan, krepi organizam u trenu
Kremast i ukusan, pravićete i mrsnim danima.

AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.

GURMANSKE ROLNICE SA KULENOM Svaki zalogaj je raj za nepca, a savršene za doručak ili večeru
Najbolje služite uz jogurt.
Komentari (0)