DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša
Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 500 g šećera + 6 kašika
- 6 kašika mlake vode
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- sok od pola limuna
- 1 dl vode
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa 6 kašika šećera, pa dodajte mlaku vodu, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite smesu i sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Zagrejte u šerpi 500 g šećera i 1 dl vode, pa ostavite da provri. Onda dodajte sok od pola limuna i pustite na tihoj vatri da vri 10 minuta. Zasebno umutite šne od belanaca, pa dodajte vanilin šećer i lagano sipajte vreo sirup, uz neprestano mućenje. Mutite još 10 minuta. Premažite šne preko kore. Pecite jedan minut, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem. Glazuru nanesite na vruć šne, pa pustite da se ohladi.
Možda vas zanima:
DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.
ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju na dane detinjstva, iz bakine kuhinje
Kolač kao osmišljen za slavsku trpezu, po receptu bez mane.
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)