DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.

šampita
Printscreen

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 500 g šećera + 6 kašika
  • 6 kašika mlake vode 
  • 6 kašika brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • sok od pola limuna 
  • 1 dl vode 
  • 1 vanilin šećer 
  • 100 g čokolade 
  • 3 kašike ulja 

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa 6 kašika šećera, pa dodajte mlaku vodu, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite smesu i sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Zagrejte u šerpi 500 g šećera i 1 dl vode, pa ostavite da provri. Onda dodajte sok od pola limuna i pustite na tihoj vatri da vri 10 minuta. Zasebno umutite šne od belanaca, pa dodajte vanilin šećer i lagano sipajte vreo sirup, uz neprestano mućenje.  Mutite još 10 minuta. Premažite šne preko kore. Pecite jedan minut, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa uljem. Glazuru nanesite na vruć šne, pa pustite da se ohladi.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading