VRANJANSKI PROPEĆ SA SPANAĆEM Pita koja osvaja od prvog zalogaja, po receptu iz starog rokovnika

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Sočna pita najbolje ide uz jogurt ili kiselo mleko.

vranjanski propeć
Shutterstock

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 dl mlake vode
  • so po ukusu
  • 100 g masti
  • 4 jaja
  • 300 g kuvanog spanaća
  • 200 g kravljeg sira

Priprema:

U manju posudu stavite suvi kvasac, 1 dl mlake vode, šećera i 3 kašičice brašna, pa ostavite da kvasac naraste. U 600 g brašna dodajte so i narasli kvasac, 2 dl vode, pa umesite glatko testo srednje tvrdoće. Testo podelite na 7 loptica i dobro umesite. Loptice od testa razvaljajte na korice veličinu manjeg tanjira. Svaku koru premažite vrućom rastopljenom mašću I ređajte jednu na drugu. Poslednju koru ne premazujete. Naslagano testo oklagijom rastanjite u jednu koru veću od tepsije u kojoj ćete peći pitu. Izbockajte viljuškom, poprskajte mašću i rasporedite fil od spanaća. Krajeve testa koji vire iz pleha prebacite preko fila, pa ih premažite umućenim žumancetom. Pecite na 220 stepeni desetak minuta, pa snizite temperature na 200 stepeni, pa pecite još 30 minuta. Pečenu pitu poprskajte vodom, pokrijte krpom i ostaviti da se prohladi dvadesetak minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading