ČEMBERLEN TORTA Raskošna poslastica puna lešnika i čokoladnog krema, nema ko će joj odoleti
Fenomenalna poslastica raspametiće i one izbirljive.
Potrebno je:
Za jednu koru:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za prvi fil:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike skroba
- 350 ml mleka
- 100 g mlečne čokolade
Za drugi fil:
- 14 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Za grilijaš:
- 150 g šećera
- 100 g pečenog lešnika
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Umutite kratko belanca, pa polako dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno, pa špatulom lagano promešajte da se sastojci sjedine. Pleh obložite pek papirom i izlijte smesu.Pecite oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na isti način ispecite još jednu koru. Zasebno pomešajte žumanca, šećer i skrob pa umutite. Dodajte mleko, pa dobro sjedinite, da ne ostaju grudvice. Ostatak mleka stavite da se kuva pa dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim, skinite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Onda pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite penasto žumanca sa šećerom, pa zakuvajte 10 minuta na pari, uz neprestano mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Otopite šećer u šerpi pa dodajte lešnik. Promešajte dobro, pa stavite na pek papir i pustite da se ohladi. Zatim izblendajte. Zasebno penasto umutite puter sobne temperature, pa dodajte u prvi fil. Toj smesi dodajte drugi umućeni i prohlađeni fil, pa mikserom sjedinite. Presecite obe kore na dva dela, pa prvu premažite filom i pospite lešnicima. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Premažite filom poslednju koru, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Kremasta i puna fila, a razvaljuje ukusom
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)