LAŽNA BOLONJEZE PASTA Bez mesa, a preukusna, ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

16:30

Sezonski recepti 0

Sočna i aromatična, svaki zalogaj je raj za nepca.

lažna bolonjeze pasta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1,5 kašika maslinovog ulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice 
  • so i biber po ukus
  • 150 ml soka od paradajza
  • oko 400 g pasiranog paradajza
  • (opciono) 130 ml crnog vina
  • 3 šolje bujona od povrća
  • 1 šolja crvenog sočiva 
  • ¼ šolje sitno mlevenih oraha 
  • 1 kašika sirćeta
  • sitno seckan bosiljan ili peršun
  • voda po potrebi

Priprema:

Sočivo potopite u hladnoj vodi i ostavite tako pola sata do sat. Orahe sameljite. Iseckajte crni i beli luk.Propržite seckan crni luk u tiganju, pa dodajte par kašika vode i promešajte. Dodajte još vode i dinstajte još desetak minuta. Onda dodajte beli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber, pa ostavite da se krčka jedan minut.
Sipajte sok od paradajza i mešajte oko tri minuta, pa kad smesa dobije lepu tamnocrvenu boju dodajte vino.Kuvajte sve dok se smesa ne zgusne, pa nalijte bujon od povrća i mešajte. Umešajte sočivo i mlevene orahe, pa mešajte dok smesa ne proključa. Temperaturu smanjite na srednju, pa krčkajte još 20 minuta, uz neprestano mešanje.Dodajte pasirani paradajz i kuvajte još 15-20 minuta. Posolite i pobiberite.Dodajte sirće. Testeninu skuvajte prema uputstvu sa kesice. Zatim je ocedite, ali ostavite malo  tečnosti u kojoj se kuvala. 

Komentari (0)

Loading