SOČNA GRČKA PORTOKALOPITA Spolja hrskava, a iznutra mekana, u savršenom spoju sa pomorandžom
Ime je dobila od reči „portokali“ (narandža) i „pita“ (pita). Spolja hrskava, a iznutra mekana i sočna, najbolje je služite uz sladoled od vanile.
Potrebno je:
Za sirup
- 2 šolje šećera
- 1 ½ šolje vode
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 pomorandža
Za pitu
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 pomorandže
- 5 jaja
- 1 pakovanje grčkog jogurta
- ¾ šolje maslinovog ulja
- pola šolje šećera
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpici pomešajte šećer, vodu i cimet pa zagrejte na srednjejakoj vatri. Ocedite sok od pomorandže pa sipajte u sirup, pustite da proključa, pa smanjite i kuvajte još 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Pleh obložite papirom za pečenje. Iscepkajte kore na sitne komade pa stavite u pleh i ostavite da se suše. Polovinu pomorandže isecite na tanke polumesece. Sklonite sa strane za dekoraciju, a ostale pomorandže ocedite. U blender stavite sok, koricu, jaja, jogurt, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo, pa blendajte dok ne postane penasto. Prelijte preko kora u tepsiji. Polako promešajte. Ukrasite kriškama pomorandže koje ste ostavili sa strane. Pecite portokalopitu oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom. Ostavite tako jedan sat, pa secite na kocke i služite.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)