SOČNA GRČKA PORTOKALOPITA Spolja hrskava, a iznutra mekana, u savršenom spoju sa pomorandžom
Ime je dobila od reči „portokali“ (narandža) i „pita“ (pita). Spolja hrskava, a iznutra mekana i sočna, najbolje je služite uz sladoled od vanile.
Potrebno je:
Za sirup
- 2 šolje šećera
- 1 ½ šolje vode
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 pomorandža
Za pitu
- 1 pakovanje kora za pitu
- 3 pomorandže
- 5 jaja
- 1 pakovanje grčkog jogurta
- ¾ šolje maslinovog ulja
- pola šolje šećera
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpici pomešajte šećer, vodu i cimet pa zagrejte na srednjejakoj vatri. Ocedite sok od pomorandže pa sipajte u sirup, pustite da proključa, pa smanjite i kuvajte još 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Pleh obložite papirom za pečenje. Iscepkajte kore na sitne komade pa stavite u pleh i ostavite da se suše. Polovinu pomorandže isecite na tanke polumesece. Sklonite sa strane za dekoraciju, a ostale pomorandže ocedite. U blender stavite sok, koricu, jaja, jogurt, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo, pa blendajte dok ne postane penasto. Prelijte preko kora u tepsiji. Polako promešajte. Ukrasite kriškama pomorandže koje ste ostavili sa strane. Pecite portokalopitu oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom. Ostavite tako jedan sat, pa secite na kocke i služite.
Možda vas zanima:
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
RUSKA TORTA SA RUMOM OSTAVLJA BEZ DAHA Savršena kombinacija oraha, čokolade, ruma i suvog voća
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNU ŠTRUDLU SA ORASIMA NIKO NE ODBIJA Svakim zalogajem vraća u detinjstvo
Mirisna i mekana, savršeno ide uz čaj ili kafu.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)