SOČNA GRČKA PORTOKALOPITA Spolja hrskava, a iznutra mekana, u savršenom spoju sa pomorandžom

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Ime je dobila od reči „portokali“ (narandža) i „pita“ (pita). Spolja hrskava, a iznutra mekana i sočna, najbolje je služite uz sladoled od vanile.

portokalopita
Shutterstock

Potrebno je:

Za sirup

  • 2 šolje šećera
  • 1 ½ šolje vode
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 pomorandža

Za pitu

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 3 pomorandže
  • 5 jaja
  • 1 pakovanje grčkog jogurta
  • ¾ šolje maslinovog ulja
  • pola šolje šećera
  • 1 kašika praška za pecivo

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpici pomešajte šećer, vodu i cimet pa zagrejte na srednjejakoj vatri. Ocedite sok od pomorandže pa sipajte u sirup, pustite da proključa, pa smanjite i kuvajte još 8 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. Pleh obložite papirom za pečenje. Iscepkajte kore na sitne komade pa stavite u pleh i ostavite da se suše. Polovinu pomorandže isecite na tanke polumesece. Sklonite sa strane za dekoraciju, a ostale pomorandže ocedite. U blender stavite sok, koricu, jaja, jogurt, maslinovo ulje, šećer i prašak za pecivo, pa blendajte dok ne postane penasto. Prelijte preko kora u tepsiji. Polako promešajte. Ukrasite kriškama pomorandže koje ste ostavili sa strane. Pecite portokalopitu oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruću pitu prelijte hladnim sirupom. Ostavite tako jedan sat, pa secite na kocke i služite.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading