BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji budi sva čula, nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Sočna i slatka, otopićete se od miline.

bledska krempita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera

Za drugi fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga razvucite oklagijom i izbockajte viljuškom na par mesta. Stavite u pleh obložen pek-papirom, pa pecite 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Zatim, presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. Žumanca odvojte od belanaca, pa ih penasto umutite sa 4 kašike šećera. U to umešajte prosejano brašno i gustin. Dobro promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Ostatak mleka sipajte u šerpu, pa dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer. Kuvajte sve dok ne krene da vri. Umešajte smesu sa žumancima pa kuvajte sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dodajte u vruć fil i polako mešajte. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Ređajte krempitu sledećim redosledom: Stavite lisnato testo, pa premažite žutim filom i umućenom slatkom pavlakom. Preko nanesite lisnato testo pa pospite šećerom u prahu.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading