PROFITEROLE Slane sa ruskom salatom ili slatke sa kremom, na vama je da izaberete
Sam naziv „profiterole“ upotrebljen prvi put je upotrebljen 1604. Najčešće se prave sa ruskom salatom u slanoj varijanti, odnosno kremom od vanile u slatkoj, pa se posipaju šećerom u prahu, tj. čokoladnim prelivom. Podsećaju na naše princes krofne, a mogu da se prave i kao duguljaste, pa da dobijete eklere.
Potrebno je:
Za testo:
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 6 punih kašika oštrog brašna T-400
- 4 cela jaja
Za fil:
- 350 ml mleka
- 3 cela jaja
- 3 kašike šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike brašna
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake
Priprema:
U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko, pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu. Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.
Slane profiterole
Za fil:
1 krompir
2 šargarepe
2 jaja
salama
100 g graška
jabuka (cijela)
kiseli krastavci
100 g majoneza
1 kašika kisele pavlake
50 g trapista
Možda vas zanima:
PROFITEROLE Slične kao princes krofne a opet posebne, sa sočnim filom i vazdušastim testom
Neodoljive krofnice sa čokoladnim prelivom raspametiće i one izbirljive.
PROFITEROLE Francuske princes krofne koje se tope u ustima, za gurmane i one izbirljive
Fenomanalan desert za sve prilike koji pomera granice dobrog ukusa.
PRINCES KROFNE PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Vazdušaste i mekane kao duša, nema im ravnih
Zamiriše cela kuća dok se peku.
BABA DESINE PRINCES KROFNE MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovako kremaste i mekane niste jeli
Najbolje stavite odmah duplu meru.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)