PROFITEROLE Slane sa ruskom salatom ili slatke sa kremom, na vama je da izaberete

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Sam naziv „profiterole“ upotrebljen prvi put je upotrebljen 1604. Najčešće se prave sa ruskom salatom u slanoj varijanti, odnosno kremom od vanile u slatkoj, pa se posipaju šećerom u prahu, tj. čokoladnim prelivom. Podsećaju na naše princes krofne, a mogu da se prave i kao duguljaste, pa da dobijete eklere.

profiterole
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 punih kašika oštrog brašna T-400
  • 4 cela jaja

Za fil:

  • 350 ml mleka
  • 3 cela jaja
  • 3 kašike šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 3 kašike brašna

Za glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 50 g crne čokolade
  • 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake

Priprema:

U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko, pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu. Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.

Slane profiterole

Za fil:

1 krompir

2 šargarepe

2 jaja

salama

100 g graška

jabuka (cijela)

kiseli krastavci

100 g majoneza

1 kašika kisele pavlake

50 g trapista

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading