DONER KEBAB Turski specijalitet koji podseća na giros, a meso se lepi za prste
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Potrebno je:
Za lepinje:
- 200 ml vode
- 2 šolje brašna
- supena kašika masti
- par kapljica sirćeta
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- 2 g suvog kvasca
Za punjenje:
- prženi krompirići
- piletina marinirana i ispečena na roštilju
- 2 glavice luka
- 4 čena belog luka
- 100 g maslina
- par kriški čedara
- 1 paradajz
- 1 krastavac
- ljuta paprika po želji
Za paradajz sos:
- 1 paradajz
- 2 komada kiselih krastavčića
- so
- šećer
- začini
- brašno
Za sos od belog luka:
- 100 ml ulje
- 50 ml svežeg mleka
- kašičica senfa
- 3 supene kašike kiselog mleka
- beli luk
- maslinovo ulje
- začini po vašoj želji
- limunov sok
- so
Priprema:
Pripremite i isecite sve potrebne sastojke. Na masti propržite luk, beli luk i pečurke. Dodajte biber, mlevenu papriku, bosiljak, origano, peršun.
U jednoj posudi pomešajte sastojke za lepinje, pa zamesite testo, ostavite da odmori desetak minuta. Razvaljajte na loptice ili razvijte po potrebi kolike želite da budu lepinje. U zagrejanom tiganju ih pecite s obe strane.
Ispasirajte paradajz sos sa kiselim krastavčićima. Posolite, pošećerite i začinite po ukusu. Malo brašna rastvorite, pa dodajte u smesu i ostavite na tihoj vatri na ringli, da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ali vodite računa da ne provri, zato što će pokvariti ukus. Sklonite s ringle, pa ostavite da se prohladi.
Pripremite ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje, pa mutite. Ostale sastojke za sos od luka pomešajte s prethodnom smesom i promešajte. Začinite po ukusu.
Slaganje donera: Sosom od luka i krastavčićima premažite lepinje. Nanesite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Savijte lepinju čvrsto u levak da punjenje ne bi ispadalo.
Možda vas zanima:
KRALJEVSKE ŠNICLE KAO ONE IZ ELITNIH RESTORANA Jednostavne, sočne i savršene
Ručak u kome će uživati cela porodica.
KEBAB IZ RERNE RASPAMETIO DOMAĆICE NA MREŽAMA Sve dele recept
Pravi se lako, a osvaja ukusom.
ČAČANSKI LONAC OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Neće mu odoleti ni najveći gurmani
Prepun različitih vrsta mesa, za ručak koji se pamti.
SVINJSKI KARE SA SENFOM I LUKOM Gastronomski užitak u svakom zalogaju
Ukućani će stajati u redu za još.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)