DONER KEBAB Turski specijalitet koji podseća na giros, a meso se lepi za prste

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

doner kebab
Shutterstock

Potrebno je:

Za lepinje:

  • 200 ml vode
  • 2 šolje brašna
  • supena kašika masti
  • par kapljica sirćeta
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • 2 g suvog kvasca

Za punjenje:

  • prženi krompirići
  • piletina marinirana i ispečena na roštilju
  • 2 glavice luka
  • 4 čena belog luka
  • 100 g maslina
  • par kriški čedara
  • 1 paradajz
  • 1 krastavac
  • ljuta paprika po želji

Za paradajz sos:

  • 1 paradajz
  • 2 komada kiselih krastavčića
  • so
  • šećer
  • začini
  • brašno

Za sos od belog luka:

  • 100 ml ulje
  • 50 ml svežeg mleka
  • kašičica senfa
  • 3 supene kašike kiselog mleka
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • začini po vašoj želji
  • limunov sok
  • so

Priprema:

Pripremite i isecite sve potrebne sastojke. Na masti propržite luk, beli luk i pečurke. Dodajte biber, mlevenu papriku, bosiljak, origano, peršun.

U jednoj posudi pomešajte sastojke za lepinje, pa zamesite testo, ostavite da odmori desetak minuta. Razvaljajte na loptice ili razvijte po potrebi kolike želite da budu lepinje. U zagrejanom tiganju ih pecite s obe strane.

Ispasirajte paradajz sos sa kiselim krastavčićima. Posolite, pošećerite i začinite po ukusu. Malo brašna rastvorite, pa dodajte u smesu i ostavite na tihoj vatri na ringli, da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ali vodite računa da ne provri, zato što će pokvariti ukus. Sklonite s ringle, pa ostavite da se prohladi.

Pripremite ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje, pa mutite. Ostale sastojke za sos od luka pomešajte s prethodnom smesom i promešajte. Začinite po ukusu.

Slaganje donera: Sosom od luka i krastavčićima premažite lepinje. Nanesite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Savijte lepinju čvrsto u levak da punjenje ne bi ispadalo.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading