DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

Ivana Pavlović

16:06

Kulinarski globus 0

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

doner kebab
Shutterstock

Potrebno je
Za lepinje:

  • 200 ml vode 
  • 2 šolje brašna 
  • supena kašika masti 
  • par kapljica sirćeta
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera
  • 2 g suvog kvasca

Za punjenje:

  • prženi krompirići
  • piletina marinirana i ispečena na roštilju
  • 2 glavice luka
  • 4 čena belog luka
  • 100 g maslina
  • par kriški čedara
  • 1 paradajz 
  • 1 krastavac 
  • ljuta paprika po želji

Za paradajz sos:

  • 1 paradajz 
  • 2 komada kiselih krastavčića
  • so
  • šećer
  • začini
  • brašno

Za sos od belog luka:

  • 100 ml ulje
  • 50 ml svežeg mleka
  • kašičica senfa 
  • 3 supene kašike kiselog mleka 
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • začini po vašoj želji
  • limunov sok
  • so

Priprema:
Pripremite i isecite sve potrebne sastojke. Na masti propržite luk, beli luk i pečurke. Dodajte biber, mlevenu papriku, bosiljak, origano, peršun.
U jednoj posudi pomešajte sastojke za lepinje, pa zamesite testo, ostavite da odmori desetak minuta. Razvaljajte na loptice ili razvijte po potrebi kolike želite da budu lepinje. U zagrejanom tiganju ih pecite s obe strane. 
Ispasirajte paradajz sos sa kiselim krastavčićima. Posolite, pošećerite i začinite po ukusu. Malo brašna rastvorite, pa dodajte u smesu i ostavite na tihoj vatri na ringli, da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ali vodite računa da ne provri, zato što će pokvariti ukus. Sklonite s ringle, pa ostavite da se prohladi. 
Pripremite ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje, pa mutite. Ostale sastojke za sos od luka pomešajte s prethodnom smesom i promešajte. Začinite po ukusu. 
Slaganje donera: Sosom od luka i krastavčićima premažite lepinje. Nanesite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Savijte lepinju čvrsto u levak da punjenje ne bi ispadalo.

@moja.trpeza OVSENA KAŠA SA BOBIČASTIM VOĆEM Doručak za dan pun energije #mojatrpeza #fypシ #fypシ゚viral #ovsenepahuljice #foryoupage #fyf ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading