DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Potrebno je
Za lepinje:
- 200 ml vode
- 2 šolje brašna
- supena kašika masti
- par kapljica sirćeta
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- 2 g suvog kvasca
Za punjenje:
- prženi krompirići
- piletina marinirana i ispečena na roštilju
- 2 glavice luka
- 4 čena belog luka
- 100 g maslina
- par kriški čedara
- 1 paradajz
- 1 krastavac
- ljuta paprika po želji
Za paradajz sos:
- 1 paradajz
- 2 komada kiselih krastavčića
- so
- šećer
- začini
- brašno
Za sos od belog luka:
- 100 ml ulje
- 50 ml svežeg mleka
- kašičica senfa
- 3 supene kašike kiselog mleka
- beli luk
- maslinovo ulje
- začini po vašoj želji
- limunov sok
- so
Priprema:
Pripremite i isecite sve potrebne sastojke. Na masti propržite luk, beli luk i pečurke. Dodajte biber, mlevenu papriku, bosiljak, origano, peršun.
U jednoj posudi pomešajte sastojke za lepinje, pa zamesite testo, ostavite da odmori desetak minuta. Razvaljajte na loptice ili razvijte po potrebi kolike želite da budu lepinje. U zagrejanom tiganju ih pecite s obe strane.
Ispasirajte paradajz sos sa kiselim krastavčićima. Posolite, pošećerite i začinite po ukusu. Malo brašna rastvorite, pa dodajte u smesu i ostavite na tihoj vatri na ringli, da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ali vodite računa da ne provri, zato što će pokvariti ukus. Sklonite s ringle, pa ostavite da se prohladi.
Pripremite ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje, pa mutite. Ostale sastojke za sos od luka pomešajte s prethodnom smesom i promešajte. Začinite po ukusu.
Slaganje donera: Sosom od luka i krastavčićima premažite lepinje. Nanesite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Savijte lepinju čvrsto u levak da punjenje ne bi ispadalo.
Možda vas zanima:

PRŽENICE SA SIROM I KOBASICAMA Gotove za 15 minuta, a hrskave i sočne, ovakve do sada niste jeli
Naprave se lako, a pojedu čim se postave.

KIŠ OD BROKOLIJA I KAČKAVALJA Jednostavan, a zasitan obrok koji će porodica obožavati
Soča i ukusan, nećete moći da prestanete da jedete.

PASTRMKA SA PEČURKAMA Posni ručak na gurmanski način, ukućani će biti raspamećeni
Lagano jelo bogatog ukusa oduševiće sve koji ga budu probali.

BAKIN GRAŠAK SE SMAŽE U TRENU Svaki zalogaj je raj za nepca, sipaćete tanjir više
Po receptu bez mane.

FANTASTIČAN RUČAK ZA 300 DINARA Piletina sa limunom, ukusno, aromatično, sočno
Lagano, jeftino letnje jelo

KUS-KUS SA POVRĆEM I ORIJENTALNIM ZAČINIMA Brza čarolija u tanjiru koja osvaja na prvi zalogaj
Umesto povrća možete dodati grilovanu piletinu ili losos

PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine
Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

TIRAMISU Donosimo vam originalni recept za neodoljivu italijansku poslasticu
U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti.

GERMKNEDLE Austrijski specijalitet po receptu za čistu desetku, svaki zalogaj je bolji od prethodnog
U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Komentari (0)