DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Potrebno je
Za lepinje:
- 200 ml vode
- 2 šolje brašna
- supena kašika masti
- par kapljica sirćeta
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- 2 g suvog kvasca
Za punjenje:
- prženi krompirići
- piletina marinirana i ispečena na roštilju
- 2 glavice luka
- 4 čena belog luka
- 100 g maslina
- par kriški čedara
- 1 paradajz
- 1 krastavac
- ljuta paprika po želji
Za paradajz sos:
- 1 paradajz
- 2 komada kiselih krastavčića
- so
- šećer
- začini
- brašno
Za sos od belog luka:
- 100 ml ulje
- 50 ml svežeg mleka
- kašičica senfa
- 3 supene kašike kiselog mleka
- beli luk
- maslinovo ulje
- začini po vašoj želji
- limunov sok
- so
Priprema:
Pripremite i isecite sve potrebne sastojke. Na masti propržite luk, beli luk i pečurke. Dodajte biber, mlevenu papriku, bosiljak, origano, peršun.
U jednoj posudi pomešajte sastojke za lepinje, pa zamesite testo, ostavite da odmori desetak minuta. Razvaljajte na loptice ili razvijte po potrebi kolike želite da budu lepinje. U zagrejanom tiganju ih pecite s obe strane.
Ispasirajte paradajz sos sa kiselim krastavčićima. Posolite, pošećerite i začinite po ukusu. Malo brašna rastvorite, pa dodajte u smesu i ostavite na tihoj vatri na ringli, da se zgusne, uz neprestano mešanje. Ali vodite računa da ne provri, zato što će pokvariti ukus. Sklonite s ringle, pa ostavite da se prohladi.
Pripremite ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje, pa mutite. Ostale sastojke za sos od luka pomešajte s prethodnom smesom i promešajte. Začinite po ukusu.
Slaganje donera: Sosom od luka i krastavčićima premažite lepinje. Nanesite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Savijte lepinju čvrsto u levak da punjenje ne bi ispadalo.
Možda vas zanima:
LOVAČKE ŠNICLE Donosimo vam originalni kafanski recept, biće sočne i mekane
Dodajte omiljeni prilog i uživajte u ukusnom obroku.
POSNE LAZANJE SA PEČURKAMA Specijalitet koji niko ne odbija, a ukućani će stajati u redu za još
Sočne i slasne, najbolje odmah stavite duplu meru.
ZGUSNITE GRAŠAK BEZ ZAPRŠKE Treba vam samo 1 namirnica koju ima svaka domaćica
Dodajte ovu namirnicu i grašak će se zgusnuti očas posla.
PILEĆI FILE SA PAVLAKOM I KAČKAVALJEM Sočno jelo koje pomera granice dobrog ukusa
Savršeno za ručak, obožavaće cela porodica.
FALAFEL Hrskavi zalogajčići sa Bliskog istoka, savršen prilog za najbolji ručak
Neodoljive loptice prave se brzo i lako, a osvojiće i one izbirljive.
KAZANDIBI Turski puding sa dugom istorijom, a mekan kao pamuk, prste da poližete
Kazandibi u prevodu znači dno kazana.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
Komentari (0)