HAČAPURI Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom obara s nogu, a biće savršena i sutradan

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Tradicionalna gruzijska pogača sa sirom osvojiće vas od prvog zalogaja. Ime je nastalo od reči hačo (vrsta sira) i puri (hleb). Uglavnom se jede kao predjelo, a možete da ga jedete za doručak ili večeru.

hačapuri
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 650 g brašna, tip 500
  • 2 jaja
  • 500 ml jogurta
  • 50 g otopljenog putera
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za nadev:

  • 200 g kravljeg sira, rikote ili mladog kačkavalja
  • 250 g kravljeg sira
  • 150 g mocarele
  • jedno jaje

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte jaja, jogurt i puter. Polako sjedinite obe smese, sve dok testo ne postane glatko. Prekrijte pa ostavite testo pola sata. Sireve izgnječite, narendajte i pomešajte s jajetom, da smesa postane kompaktna. Zatim oblikujte testo u veću pogaču, pa premažite nadevom, ali ne do kraja. Ostatke testa vratite nazad pa zatvorite pogaču. Oblikujte rukom i prebacite u pleh obložen pek-papirom. Pecite pogaču oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

 

Komentari (0)

Loading