LAZANJE BOLONJEZE Kremaste, bogate i prave italijanske, ovaj recept bi trebalo da zapišete

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Klasik na drugačiji način, nema ko će im odoleti.

lazanje bolonjeze
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa 
  • 1 štapić celera
  • 400 g paradajz pelata 
  • 2 kašike paradajz pirea
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • origano
  • suvi bosiljak po ukusu
  • malo crnog vina

Za bešamel sos:

  • 70 g putera
  • 70 g brašna
  • 800 ml mleka
  • so
  • biber
  • muskatni orah po želji
  • 100 g rendanog sira

Ostalo:

  • 9 do 12 listova za lazanje
  • 150 g rendane mocarele za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Propržite luk, šargarepu i beli luk,pa dodajte meso. Pržiti dok ne dobije boju, pa dodajte paradajz, pire, začine i kuvajte 30-40 minuta da se zgusne. Propržite brašno na puteru, pa polako dodajte brašno uz neprestano mešanje. Zatim kuvajte dok ne postane kremasto, pa dodajte so, biber, oraščić, pa sir. U pleh obložen pek papirom ređajte red sosa, red kora, red bešamela i malo sira. Ponavljajte sve dok ne utrošite sav materijal.  Završite slojem bešamela i sira. Pecite lazanje 30-35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni. Pustite 10 minuta da se "slegnu" pre sečenja.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading