SIMIT Turski đevrek oduševio domaćice na mrežama, pravi se lako, a savršen za doručak

Ivana Pavlović

10:30

Sezonski recepti 0

Hrskav i sočan, ukusa bez mane.

turski đevrek
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 250 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 100 ml vode
  • 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
  • 150 g susama

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte ga i pustite sat vremena da naraste. Podelite nadošlo testo na 6–8 jednakih delova. Razvaljajte svaki deo u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, potom formirajte krug. Spojite dobro prstima  spojeve.Zasebno pomešajte vodu i pekmez. Susam lagano tostirajte u suvom tiganju. Đevreke prvo umačite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana. Poređajte đevreke na pleh obložen pek papirom. Pustite ih oko 15 minuta da odmore. Pecite oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading