SIMIT Turski đevrek oduševio domaćice na mrežama, pravi se lako, a savršen za doručak
Hrskav i sočan, ukusa bez mane.
Potrebno je:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 100 ml vode
- 3 kašike pekmeza od grožđa (ili meda razblaženog sa malo vode)
- 150 g susama
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u mlakoj vodi, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Pokrijte ga i pustite sat vremena da naraste. Podelite nadošlo testo na 6–8 jednakih delova. Razvaljajte svaki deo u dugački valjak, pa spojite dva valjka uvijajući ih u oblik pletenice, potom formirajte krug. Spojite dobro prstima spojeve.Zasebno pomešajte vodu i pekmez. Susam lagano tostirajte u suvom tiganju. Đevreke prvo umačite u mešavinu pekmeza i vode, pa valjajte u susam sa svih strana. Poređajte đevreke na pleh obložen pek papirom. Pustite ih oko 15 minuta da odmore. Pecite oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
ĐEVRECI SA SIROM BOLJI OD KLASIČNIH Držaće vas dugo sitim, a osvajaju od prvog zalogaja
Slasni i ukusni, nema ko vam neće tražiti recept.
DOMAĆI ĐEVREK Hrskav a mekan, po receptu sa kojim provereno uspeva, zaboravićete na pekaru
Jedini recept koji vam je potreban za neodoljivo pecivo.
DIJETALNI KUVANI ĐEVREK Biće zdraviji, a još ukusniji
Služite uz jogurt ili prilog po želji.
NAJBOLJI ĐEVREK Služite uz jogurt ili kiselo mleko
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)