PASTICIO Grčke lazanje za ručak koji se ne zaboravlja, ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Bićete oduševljeni ukusom.

pasticio
Shutterstock

Potrebno je:

Za mesni sloj:

  • 500 g mlevene govedine
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml crnog vina
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Za bešamel sos:

  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 100 g narendanog parmezana
  • so i biber po ukusu

Za pasticio:

  • 500 g makarona (najbolje dugih)
  • 2 jaja
  • 100 g feta sira, izmrvljenog

Priprema:

Na srednjoj vatri propržite crni i beli luk sa maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz, cimet, šećer, vino, so i biber. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu.

Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite s vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Skuvajte makarone, pa ih

pomešajte s umućenim jajima i feta sirom. U vatrostalnu posudu, stavite polovinu makarona, zatim mesni sloj, i preostalu polovinu makarona. Prelijte lazanje bešamel sosom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.

 

 

Komentari (0)

Loading