TORTA EGIPĆANKA Savršeni spoj mekanih kora i kremastog fila sa primesama hrskavosti

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

torta egipćanka
Printscreen

Potrebno je:
Za kore (sve po tri puta):

  • 4 belanca
  • 4 kašikešećera
  • 15 kašika mlevenih lešnika
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja


Fil od žumanaca:

  • 12 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 50 g margarina


Za grilijaž:

  • 200 g šećera
  • 200 g lešnika


Fil s grilijažom:

  • istucani grilijaž
  • 300 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. U šerpi otopite šećer na srednjoj temperaturi da se karmelizuje pa umešajte sitno sečene lešnike. Prohlađenu smesu sipajte na pleh papir pa je istucite oklagijom. U jednoj posudi umutite belanca sa šećrom pa dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte i sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Postupak ponovite još dvaput, da dobijete tri kore. Zakuvajte mleko, a zasebno umutite žumanca sa šećerom pa dodajte brašno i gustin. Nakon što proključa skinite i u to umešajte žumanca sa šećerom i gustinom. Sve dobro umutite pa vratite na vatru i kuvajte kao puding. Pred kraj umešajte vanilin šećer pa promešajte i sklonite da se hladi. Zasebno umutite puter i margarin, pa u to dodajte ohlađen fil i umutite mikserom. Slatku pavlaku umutite pa u to dodajte istucan grilijaž, od kojeg ćete odvojiti 3-4 kašike za kasnije. Stavite prvu koru pa je premažite trećinom fila od žumanaca, a preko stavite trećinu fila s grilijažom. Onda opet stavite koru i sve tako dok ne utrošite materijal. Pospite grilijažom tortu i ukrasite po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading