TORTA EGIPĆANKA Savršeni spoj mekanih kora i kremastog fila sa primesama hrskavosti
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za kore (sve po tri puta):
- 4 belanca
- 4 kašikešećera
- 15 kašika mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
Fil od žumanaca:
- 12 žumanaca
- 700 ml mleka
- 12 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 3 kesice vanilin šećera
- 200 g putera
- 50 g margarina
Za grilijaž:
- 200 g šećera
- 200 g lešnika
Fil s grilijažom:
- istucani grilijaž
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. U šerpi otopite šećer na srednjoj temperaturi da se karmelizuje pa umešajte sitno sečene lešnike. Prohlađenu smesu sipajte na pleh papir pa je istucite oklagijom. U jednoj posudi umutite belanca sa šećrom pa dodajte mlevene lešnike, brašno i ulje, dobro promešajte i sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Postupak ponovite još dvaput, da dobijete tri kore. Zakuvajte mleko, a zasebno umutite žumanca sa šećerom pa dodajte brašno i gustin. Nakon što proključa skinite i u to umešajte žumanca sa šećerom i gustinom. Sve dobro umutite pa vratite na vatru i kuvajte kao puding. Pred kraj umešajte vanilin šećer pa promešajte i sklonite da se hladi. Zasebno umutite puter i margarin, pa u to dodajte ohlađen fil i umutite mikserom. Slatku pavlaku umutite pa u to dodajte istucan grilijaž, od kojeg ćete odvojiti 3-4 kašike za kasnije. Stavite prvu koru pa je premažite trećinom fila od žumanaca, a preko stavite trećinu fila s grilijažom. Onda opet stavite koru i sve tako dok ne utrošite materijal. Pospite grilijažom tortu i ukrasite po želji.
Možda vas zanima:
TORTA BELI DVOR Bila je omiljena pokojnom maršalu, a prepuna kremastih slojeva
Savršena za najvće sladokusce i one izbirljive.
MOCART TORTA ZA SVE SVEČANOSTI Sa tri kore i dva fila, svaki zalogaj miluje nepca
Kremasta i izdašna, nema ko vam neće tražiti recept.
BELI EGIPAT Priprema je jednostavna, a nema kremastije i izdašnije poslastice
Za sve važne događaje.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)