CRNOGORSKI SMOČANI KAČAMAK Pravi se oko 50 minuta, a tajna ukusa je u ovome

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Po originalnom receptu se udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem, pa otud naziv smočani.

smočani kačamak
Shutterstock

Potrebno je:

  • 2 krompira
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • oko 600 ml vode
  • 800 dl mleka
  • 2 pune kašike starog kajmaka
  • 2 kriške prevrelog sira

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na manje komade. Onda ga skuvajte u slanoj vodi. Nakon što provri dodajte  kukuruzno brašno, ali nemojte da mešate. Ostavite tako da vri 10 ak minuta. Zatim smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje, dok tečnost malo ne ispari. Drvenom kašikom dobro „istucite“ smesu da se skroz sjedine krompir i brašno. Onda sklonite sa ringle na par minuta. Zasebno na ringli sjedinite mleko, dodajte kajmak i sir, dok se sve ne otopi. Tome dodajte kačamak pa promešajte i ostavite da provri. 

Komentari (0)

Loading