KIKIRIKI TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Sa hrskavim korama i sočnim filom, polovina nestane odmah

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Bogatog ukusa koji se ne zaboravlja.

kikiriki torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za biskvit:

  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 75 g kakao praha
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 240 ml mleka
  • 120 ml ulja
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 240 ml vrele vode

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 90 g putera
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • prstohvat soli

Za fil i dekoraciju:

  • 200 g neslanog kikirikija
  • 100 g badema
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml pavlake za šlag

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.Dva kalupa za tortu obložite pek papirom. U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Onda dodajte jaja, mleko, ulje i vanilin ekstrakt. Dobro mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Polako sipajte vrelu vodu u smesu, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Smesu ravnomerno podelite između dva kalupa. Pecite 30 do 35 minuta,  u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Otopite šećer uz povremeno mešanje, u šerpici na srednjoj temperaturi.Onda umešajte puter i mešajte dok se skroz ne otopi. Polako umešajte pavlaku za kuvanje, mešajući neprestano. Dodajte prstohvat soli. Kuvajte još nekoliko minuta, sve dok se karamel ne zgusne, pa pustite da se ohladi. Otopite tamnu čokoladu na pari. Zasebno umutite pavlaku za šlag pa dodajte otopljenu čokoladu, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Biskvit premažite slojem kramela pa ga pospite kikirikijem i bademima. Stavite drugi biskvit preko prvog. Celu tortu premažite čokoladnim filom. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading