POSNA VASINA TORTA Ne treba da palite rernu ni šporet, a ukusom rastura

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Savršena za sve svečane prilike.

posna vasina torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g posnog keksa
  • 250 g oraha
  • 250 g margarina
  • 750 ml biljne slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu + 2 kašike
  • 100 g posne čokolade
  • 1 pomorandža

Priprema

Izblendajte keks sa 120 g oraha. U zasebnoj posudi pomešajte polovinu mlevenog keksa i polovinu mlevenih oraha. Dodajte pola margarina i  5 kašika posne slatke pavlake. Smesu dobro sjedinite pa izlijte u kalup obložen pek papirom. Ostatak pavlake umutite sa šećerom u prahu. Pomešajte ostatak margarina sa šećerom u prahu i otopljenom čokoladom, pa dobro umutite mikserom. Zatim sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Sjedinite dobro. Onda umešajte presotale orahe i keks. Dobro promešajte pa sipajte preko keksa i poravnajte.Na kraju nanesite biljnu slatku pavlaku i dekorišite tortu seckanim orasima. 

Možda vas zanima:

posna vasina torta

VASINA TORTA Iza imena krije dirljivu ljubavnu priču, a savršenog ukusa

10:00

11 jul, 2025

Sezonski recepti

Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

Komentari (0)

Loading