RASKOŠNA PASTA NASTALA U ČAST ELIZABET TEJLOR Hotel u Portofinu je služi godinama

Ivana Pavlović

11:10

Sezonski recepti 0

Kuvari hotela Splendido u Portofinu osmislili su recept za pastu sa tri vrste paradajza, u čast čuvene glumice Elizabet Tejlor.

pasta sa paradajzom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g svežih datterini paradajza, prepolovljenih po dužini
  • 3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog
  • ½ kašičice smeđeg šećera
  • ¼ kašičice rendane kore limuna
  • ½ kašičice morske soli
  • 400 g konzerviranih oguljenih San Marzano paradajza (sačuvati sok)
  • 500 g suvih špageta
  • 200 g svežih čeri paradajza
  • 50 ml ligurejskog maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, zgnječena i sitno iseckana
  • nekoliko listova svežeg bosiljka, natrganih rukom
  • prstohvat suvog origana

Priprema:

Rernu zagrejte na 80 °C. Na pleh poređajte paradajze presečenom stranom nagore, pospite timijanom, šećerom, limunovom korom i morskom soli. Pecite oko 3 sata. Ocedite paradajze pa ih isecite na tanke trakice, a sok sačuvajte. Skuvajte špagete al dente, po upuststvu sa pakovanja. U tiganju na maslinovom ulju propržite beli luk i čeri paradajz, dok ne omekšaju. Zatim u tiganj dodajte sečene paradajze i sok, pa krčkajte  5 minuta na srednje jakoj vatri, da se sos malo zgusne. Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat šećera. Špagete pomešajte sa sosom, pa sve dobro promešajte. Dodajte pečene paradajze, origano i bosiljak. 

Komentari (0)

Loading