KUM TORTA ZA SVE SVEČANOSTI Savršen spoj viskija i čokolade u poslastici nazvanoj po kultnom filmu
Skupog ukusa i raskošna, savršena za svečanu i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Za biskvitno testo
- 4 jaja
- 2 supene kašike vrele vode
- 150 g šećera
- 1 pakovanje vanilin šećera
- 25 g pšeničnog brašna
- 2 ravne kafene kašičice praška za pecivo
- 175 g samlevenih lešnika
- 3 supene kašike zrnastih ovsenih pahuljica
- 1 supena kašika viskija
- 1 supena kašika amareta
Za fil
- 2 supena kašika viskija
- 1 supena kašika amareta
- 100 g rendane čokolade
- 500 ml (1 /2 l) slatke pavlake
- 2 pakovanja učvršćivača za šlag
Za premazivanje
- 250 ml (1/4 l) slatke pavlake
- 1 pakovanje učvršćivača za šlag
- 1 pakovanje vanilin šećera
Za garniranje
- 30 g rendane čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa vodom. Onda dodajte šećer i vanilin šećer, . Brašno prosejte sa praškom za pecivo, pa prosejte, pomešajte sa lešnicima i ovsenim pahuljicama i pažljivo umešajte. Dodajte viski i amareto. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se hladi. Zatim je presecite horizontalno. Jednu koru stavite na tanjir za tortu i okolo postaviti prsten za tortu. Drugu koru izmrvite i pomešajte sa viskijem, amaretom i rendanom čokoladom, da dobijete fil. Umutite čvrsto slatku pavlaku sa ušvršćivačem pa dodajte mešavini sa mrvicama i premažite preko kore. Zatim umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem za šlag i vanilin šećerom, pa premažite preko šlaga sa mrvicama i ostavite oko 2 sata na hladnom. Skinite prsten za tortu pa garnirajte rendanom čokoladom.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)