KUM TORTA ZA SVE SVEČANOSTI Savršen spoj viskija i čokolade u poslastici nazvanoj po kultnom filmu

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Skupog ukusa i raskošna, savršena za svečanu i slavsku trpezu.

kum torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za biskvitno testo

  • 4 jaja
  • 2 supene kašike vrele vode
  • 150 g šećera
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 25 g pšeničnog brašna
  • 2 ravne kafene kašičice praška za pecivo
  • 175 g samlevenih lešnika
  • 3 supene kašike zrnastih ovsenih pahuljica
  • 1 supena kašika viskija
  • 1 supena kašika amareta

Za fil

  • 2 supena kašika viskija
  • 1 supena kašika  amareta
  • 100 g rendane čokolade
  • 500 ml (1 /2 l) slatke pavlake
  • 2 pakovanja učvršćivača za šlag

Za premazivanje

  • 250 ml (1/4 l) slatke pavlake
  • 1 pakovanje učvršćivača za šlag
  • 1 pakovanje vanilin šećera

Za garniranje

  • 30 g rendane čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa vodom. Onda dodajte šećer i vanilin šećer, . Brašno prosejte sa praškom za pecivo, pa prosejte, pomešajte sa lešnicima i ovsenim pahuljicama i pažljivo umešajte. Dodajte viski i amareto. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se hladi. Zatim je presecite horizontalno. Jednu koru stavite na tanjir za tortu i okolo postaviti prsten za tortu. Drugu koru izmrvite i pomešajte sa viskijem, amaretom i rendanom čokoladom, da dobijete fil. Umutite čvrsto slatku pavlaku sa ušvršćivačem pa dodajte mešavini sa mrvicama i premažite preko kore. Zatim umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem za šlag i vani­lin šećerom, pa premažite preko šlaga sa mrvicama i ostavite oko 2 sata na hladnom. Skinite prsten za tortu pa garnirajte rendanom čokoladom.

 

Komentari (0)

Loading