GRBAVA PITA PONOS KOSOVA I METOHIJE Riznica istorije, kulture i duhovnosti u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Jelo sa tradicijom, iz Prizrena.

grbava pita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500–600 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • pola kocke kvasca
  • 2 dl vode
  • 3–4 glavice crnog luka
  • 200 g seckanih oraha
  • biber
  • ljuta tucana paprika
  • so

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U tiganju na zagrejanom ulju prodinstajte luk sa malo soli. Onda ga pomešajte sa 150 grama oraha, biberom i tucanom paprikom. U jednoj posudi zamesite testo od vode, kvasca, malo soli i ulja, pa pustite da odstoji deset minuta. Zatim ga podelite na tri dela, svaki premažite uljem i pospite orasima. Postupak ponovite tri puta. Oklagijom razvijte kore. Prvu stavite u tepsiju pa poprskajte uljem i premažite polovinom pripremljenog nadeva. Zatim ponovite postupak. Pokrijte pitu trećom korom pa poprskajte uljem i ostatkom oraha. Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading