GRBAVA PITA PONOS KOSOVA I METOHIJE Riznica istorije, kulture i duhovnosti u svakom zalogaju
Jelo sa tradicijom, iz Prizrena.
Potrebno je:
- 500–600 g brašna
- 2 kašike ulja
- pola kocke kvasca
- 2 dl vode
- 3–4 glavice crnog luka
- 200 g seckanih oraha
- biber
- ljuta tucana paprika
- so
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U tiganju na zagrejanom ulju prodinstajte luk sa malo soli. Onda ga pomešajte sa 150 grama oraha, biberom i tucanom paprikom. U jednoj posudi zamesite testo od vode, kvasca, malo soli i ulja, pa pustite da odstoji deset minuta. Zatim ga podelite na tri dela, svaki premažite uljem i pospite orasima. Postupak ponovite tri puta. Oklagijom razvijte kore. Prvu stavite u tepsiju pa poprskajte uljem i premažite polovinom pripremljenog nadeva. Zatim ponovite postupak. Pokrijte pitu trećom korom pa poprskajte uljem i ostatkom oraha. Pecite pitu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.
Možda vas zanima:
GURMANSKA PITA SA KOBASICAMA Zbog nje se krši svaka dijeta
Sočna i slasna, prste da poližete.
ZALIVENA PITA SA MESOM MILUJE NEPCA Sočna, aromatična i bogata, i sit bi je jeo
Pravi se lako, a smaže se u trenu.
CARSKA PITA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA A sve se samo pomeša i peče
Samo dodajte prilog po želji.
PITA OD BAJATOG HLEBA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Jeftina i izdašna, a nema joj ravne
Sočna i slasna, savršena za doručak ili večeru.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)