STARINSKA GOLOGLAVKA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Južnjačka pita puna sira kojoj po ukusu nema ravne

Ivana Pavlović

09:30

Sezonski recepti 0

Sočna i slasna, svaki zalogaj je raj za nepca.

pita gologlavka
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 500 g sira
  • 200 ml mlake vode + 1/2 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg
  • 4 jajeta
  • mast po potrebi


Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa mlakom vodom i kašičicom šećera, pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Onda dodajte brašno i zamesite testo. Podelite ga na šest jufki pa ih premažite mašću i poređajte jednu preko druge. Formirajte od toga jednu veliku koru pa je stavite u podmazan pleh. U jednoj činiji pomešajte sir sa umućenim jajima, pa prelijte preko kore. Delove kore koji vide sa ivica pleha prebacite preko fila, tako da sredina ostane otkrivena. Pecite pitu oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pola šolje vode pomešajte sa mašću da proključa pa prelijte deo pite prekriven korom. Izvadite pitu i pokrijte mokrom krpom pa ostavite da se ohladi.
 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading