RAJ ZA SVA ČULA Krem čorbu od krompira i pečuraka prosto morate da probate, neodoljiv i zasitan obrok
Poslužite posuto seckanim peršunom
Topla i kremasta čorba od krompira i pečuraka greje dušu i mami mirisom domaće kuhinje.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 lovorov list
- 2 l vode
- 2 stabljike celera
- 3 krompira
- 1 manja tikvica
- 2-3 stabljike zelenog luka
- So, crni biber po ukusu
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
- 200 ml kisele pavlake ili pavlake za kuvanje
- 200 g lisičarki
- 200 g šampinjona
- Šaka seckanog peršuna
- 20 g suvih pečuraka za dekoraciju
Priprema:
Topla činija kremaste čorbe od krompira i pečuraka donosi miris doma i bogat ukus u svakom zalogaju. Ova čorba je dovoljno lagana za svaki dan, a opet dovoljno raskošna da je poslužite i gostima.
Savet:
Ako želite još intenzivniji ukus, dodajte kašiku putera prilikom prženja pečuraka.
Namočite suve pečurke u toploj vodi 20 minuta, a zatim ih iscedite i sačuvajte vodu u kojoj su stajale.
Oljuštite i iseckajte crni luk, šargarepu, celer i beli luk. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa propržite crni luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju. Dodajte beli luk, alevu papriku i lovorov list, pa kratko propržite da zamiriše. Ubacite iseckane krompire i tikvicu, zatim sve zalijte vodom (uključujući i onu od suvih pečuraka) i ostavite da provri. Dodajte suve pečurke, majčinu dušicu, muškatni oraščić, so i biber. Kuvajte dok krompir potpuno ne omekša.
U međuvremenu na tiganju propržite lisičarke i šampinjone na malo ulja dok ne puste tečnost i lagano porumene. Kada je povrće skuvano, izvadite lovorov list i izmiksajte čorbu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Vratite čorbu na ringlu, dodajte propržene pečurke i kremu, pa još kratko prokuvajte na tihoj vatri. Poslužite posuto seckanim peršunom.
Bonus video:
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)