RAJ ZA SVA ČULA Krem čorbu od krompira i pečuraka prosto morate da probate, neodoljiv i zasitan obrok

Ana Klikovac

15:02

Sezonski recepti 0

Poslužite posuto seckanim peršunom

krem čorba od krompira
Shutterstock

Topla i kremasta čorba od krompira i pečuraka greje dušu i mami mirisom domaće kuhinje.
 

Sastojci:

  • 1 crni luk
     
  • 1 šargarepa
     
  • 2 čena belog luka
     
  • 1 kašičica aleve paprike
     
  • 1 lovorov list
     
  • 2 l vode
     
  • 2 stabljike celera
     
  • 3 krompira
     
  • 1 manja tikvica
     
  • 2-3 stabljike zelenog luka
     
  • So, crni biber po ukusu
     
  • 1/2 kašičice majčine dušice
     
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
     
  • 200 ml kisele pavlake ili pavlake za kuvanje
     
  • 200 g lisičarki
     
  • 200 g šampinjona
     
  • Šaka seckanog peršuna
     
  • 20 g suvih pečuraka za dekoraciju
     


Priprema:

Topla činija kremaste čorbe od krompira i pečuraka donosi miris doma i bogat ukus u svakom zalogaju. Ova čorba je dovoljno lagana za svaki dan, a opet dovoljno raskošna da je poslužite i gostima.

Savet:

Ako želite još intenzivniji ukus, dodajte kašiku putera prilikom prženja pečuraka.

Namočite suve pečurke u toploj vodi 20 minuta, a zatim ih iscedite i sačuvajte vodu u kojoj su stajale.

Oljuštite i iseckajte crni luk, šargarepu, celer i beli luk. U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa propržite crni luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju. Dodajte beli luk, alevu papriku i lovorov list, pa kratko propržite da zamiriše. Ubacite iseckane krompire i tikvicu, zatim sve zalijte vodom (uključujući i onu od suvih pečuraka) i ostavite da provri. Dodajte suve pečurke, majčinu dušicu, muškatni oraščić, so i biber. Kuvajte dok krompir potpuno ne omekša.

U međuvremenu na tiganju propržite lisičarke i šampinjone na malo ulja dok ne puste tečnost i lagano porumene. Kada je povrće skuvano, izvadite lovorov list i izmiksajte čorbu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Vratite čorbu na ringlu, dodajte propržene pečurke i kremu, pa još kratko prokuvajte na tihoj vatri. Poslužite posuto seckanim peršunom.

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza POSNI PASULJ SA PAPRIKOM 🌱 SASTOJCI: 300 g pasulja 2–3 sveže paprike 1 crni luk 2 šargarepe 2 čena belog luka 1 lovorov list 1 kašičica aleve paprike Ulje, so, biber, peršun PRIPREMA: 1. Pasulj operite, nalijte vodom i kuvajte 10 minuta, pa prospite vodu. 2. Ponovo nalijte vodu, dodajte lovorov list i kuvajte dok pasulj ne omekša. 3. Na ulju izdinstajte sitno seckan luk, beli luk i šargarepu. Dodajte alevu papriku. 4. Ubacite svežu papriku na kockice ili kolutove i kratko propržite. 5. Sve dodajte u pasulj i krčkajte još 20 minuta da se ukusi sjedine. 6. Posolite, pobiberite i pospite svežim peršunom. DALI STE ZNALI? SVEŽA PAPRIKA PASULJU DAJE SLATKASTU NOTU I VIŠE VITAMINA – SAVRŠENO ZA POSNE DANE! #mojatrpeza #trpeza #fypシ゚ #foryou #recept ♬ original sound - Moja Trpeza

 

 

Komentari (0)

Loading