JEZEKILJEV HLEB ZA DUGOVEČNOST Po receptu starom 2500 godina

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Biće mekan i sočan kao duša.

domaći hleb
Shutterstock

Potrebno je:

  • 400 g žitarica 
  • voda (toliko da žitarice ogreznu u njoj)
  • 100 g meda
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 pakovanje svežeg kvasca 

Priprema:

Žitarice ostavite u vodi 24 sata pa na svaka tri sata menjajte vodu. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Žitarice procedite i prekrijte vlažnom krpom. Kada se pojave klice odvojte 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto sameljite u blenderu. U malo mlake vode razmutite kvasac pa dodajte šećer i malo mlevenih žitarica. Sve ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Dodajte kvasac u ostatak mlevenih žitarica pa dodajte med, so i maslinovo ulje. Dodajte na kraju i ostatak proklijalih žitarica. Varjačom dobro promešajte pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Ostavite tako da odstoji pola sata. Pecite hleb 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

 

Komentari (0)

Loading