NATALIJINA ČEMBERLEN TORTA ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE Jedini recept koji vam je potreban

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Natalije Jovanović iz Niša

čemberlen torta
Privatna arhiva/Natalija Jovanović

 

čemberlen torta Privatna arhiva/Natalija Jovanović
 

 

 

Piše: Ivana Pavlović

 

 

Bogate kore od oraha i kremasti fil raspametiće i one koji ne vole slatko. Ovim rečima bi mogla da se opiše Čemberlen torta čiji recept nam je dala Natalija Jovanović, autorka profila „neodoljivi kutak“. Diplomirani filolog obožava da kuva u slobodno vreme, a tajne kulinarskog zanata naučila je od majke, koja je vrhunska domaćica. Ideja joj je da u budućnosti pokrene mali biznis koji bi se bazirao na prodaji domaćih kolača.

 

 

Zašto volite ovu tortu?

 Već na prvi pogled očarao me je njen raskošan izgled. Nedugo zatim sam je i sama napravila, a tada me je potpuno osvojila savršena ravnoteža između bogatog fila od žumanaca i orašastih kora.

 

Kako spremate fil?

Tajna savršenog fila, posebno kod Čemberlen torte, leži u strpljenju i preciznosti. Žumanca se moraju kuvati lagano, uz stalno mešanje, dok ne postanu svilenkasta i dovoljno gusta da obaviju kašiku. Kada se dodaje maslac, važno je da je fil ohlađen, a maslac penasto umućen i dodavan postepeno, kako bi se dobila glatka krema.

 

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

 

Fil je dovoljno kuvan kada se zgusne do teksture pudinga i ostavlja trag na varjači. Važno je da se kuva na laganoj temperaturi, uz stalno mešanje, kako se žumanca ne bi zgrušala. Ne sme da bude tečan, ali ni prekuvan - tražim onu zlatnu sredinu. Kada se doda čokolada, fil postaje još gušći i sjajniji, što je znak da je spreman za hlađenje.

 

Šta da radimo ako nam kora ne uspe?

Pošto se kore ne motaju već slažu, pucanje nije čest problem. Ali ako se desi prilikom skidanja sa pek-papira, najbolje je da se pažljivo spoji i koristi kao srednja kora. Fil i grilijaš će sakriti nepravilnosti, a torta će i dalje biti stabilna. Autentičnost domaće torte dozvoljava male nesavršenosti koje joj daju šarm.

 

Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?

Kore se premazuju potpuno ohlađenim filom, jer se u njega dodaje umućen maslac koji ne sme da se topi. Hladan fil omogućava čvrstinu i lakše nanošenje, bez razlivanja. Takođe, hladan fil bolje prianja uz kore i grilijaš, dok vruć fil može previše da omekša kore.

 

Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude ni premalo ni previše umućena?

Slatku pavlaku mutim hladnu, iz frižidera, i uvek pazim da ne pređem granicu kada počne da se zgušnjava. Idealna tekstura je ona koja formira čvrste vrhove, ali još uvek ima blagu elastičnost. Ako se previše umuti, može se pretvoriti u maslac, pa je važno stati čim dobije kremastu formu.

 

Da li ste nekad pravili sa drugim sastojcima?

Nisam, ali bih mogla da predložim varijantu sa lešnicima u kori umesto oraha – to bi dalo dodatnu hrskavost i intenzivniji ukus. Takođe, može se dodati i malo ruma u fil, za još dublju, aromatičniju notu. U letnjim verzijama, torta se može upotpuniti i dekorisati svežim malinama, što savršeno kontrira bogatstvu čokolade. Mlečna čokolada u filu može se zameniti belom, što bi dodatno pojačalo vizuelni efekat.

 

 

Da li mislite da je moguće ovu tortu napraviti u posnoj varijanti?

Nisam eksperimentisala, ali eto novog izazova. Moguće je napraviti posnu verziju uz pažljivo birane zamene koje bi sačuvale bogatstvo ukusa. Umesto jaja, za kore se može koristiti posni biskvit sa mineralnom vodom, brašnom i orasima, dok se fil može pripremiti od biljnog mleka, gustina, posne čokolade i margarina bez mlečnih sastojaka. Ukus bi sigurno bio nešto blaži i manje kremast, ali verujem da bi i dalje bio odličan.

 

 

Koje je vaše omiljeno jelo?

Da budem iskrena, musaka - pripremljena polako, sa puno ljubavi i pažnje. To je jelo koje me podseća na detinjstvo, na porodične ručkove i miris koji se širi kućom dok se krčka. Iako volim da eksperimentišem sa raznim kuhinjama, često se vraćam tim jednostavnijim, tradicionalnim jelima.

 

 

Koje jelo ne volite da pravite?

Iako sam slaba na kiflice i krofne, najmanje volim da pravim stvari od testa. Proces zahteva mnogo vremena, preciznosti i strpljenja, a rezultat ponekad zavisi od faktora koje ne mogu uvek da kontrolišem, poput temperature prostora. Više volim da se posvetim jelima koja mi dozvoljavaju kreativnu slobodu i spontanost, dok lisnato testo traži strogu tehniku.

 

 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

Nijedno jelo mi do sada nije bilo previše zahtevno, jer uvek pristupam kuvanju sa dozom promišljenosti. Ako procenim da je recept komplikovan ili nedovoljno jasno objašnjen, jednostavno se ne upuštam u njegovu pripremu. Volim da prvo sagledam svaki korak, proverim sastojke i zamislim tok pripreme pre nego što krenem. Na taj način sebi olakšam proces i izbegnem nepotrebne greške ili stres. Za mene je kuvanje uživanje, a ne takmičenje, pa biram ono što mi donosi opuštanje i sigurnost.

 

 

Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?

U takvoj situaciji bih napravila brze čokoladne jafa kuglice od mlevenog keksa, jafe, mleka, čokolade i slatke pavlake. Sitno iseckati jafa keks, dodati mleveni keks, izmešati pa dodati mleko. Sve se dobro sjedini i oblikuje u kuglice koje se preliju rastopljenom čokoladom

izmešanom sa slatkom pavlakom. Potrebno je svega 20 minuta, a bombice su tako sočne i preukusne.

 

Recept

Sastojci za 3 kore:

12 belanaca

12 kašika šećera

3 puta prstohvat soli

300g mlevenih oraha

3 kašike brašna

 

Sastojci za fil:

12 žumanaca

16 ravnih kašika šećera

50 g čokolade za kuvanje

50 g mlečne čokolade,

2 kesice vanilin šećera

400 ml mleka

4 pune kašike gustina

300 g maslaca

 

Grilijaš:

150 g šećera

100 g pečenih lešnika

 

Glazura:

300ml slatke pavlake

300g čokolade za kuvanje

 

Priprema:

Rernu uključiti na 200 stepeni. Mutiti 4 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir. Postepeno dodati 4 kašike šećera i mutiti još malo. Na kraju umešati špatulom 100 g mlevenih oraha i kašiku brašna. Peći u kalupu prečnika 24 cm obloženim pek-papirom 12-15 minuta. Postupak ponoviti za preostale 2 kore.

Umutiti penasto 12 žumanaca sa vanilin-šećerom i 10 kašika šećera. Dodati 4 kašike gustina i 100 ml mleka. Ostatak mleka staviti sa 6 kašika šećera da provri. Kad provri, malo mleka naspite u smesu sa žumancima. Izmešati pa sve vratiti u provrelo mleko. Mešati nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Dok je još vrelo, umešati mlečnu i tamnu čokoladu. Prekriti streč folijom i ohladiti. U ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca.

Pleh obložiti pek-papirom. U šerpici na nižoj temperaturi istopiti šećer, ubaciti lešnike i uvaljati ih u karamelu. Nasuti smesu na pek-papir i ostaviti da se potpuno ohladi pa krupnije usitniti pomoću secka.

Prvu koru premazati filom, posuti grilijašem, pa staviti drugu koru. Isto ponoviti i sa drugom korom, a preko treće staviti samo fil.

Priprema glazure:

200 ml slatke pavlake staviti da se zagreje, dodati 200 g čokolade i lepo sjediniti. Ohladiti 2-3 sata u frižideru da smesa bude maziva poput nutele i premazati tortu sa svih strana i dekorisati sa preostalim grilijašem. Ohladiti tortu i pripremiti preliv od 100 ml slatke pavlake i 100 g čokolade i preliti preko torte.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading