VELIČANSTVENO SLATKO OD ŠLJIVA Stari recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Starinski recept za slatko od šljiva sa je najlepši zimski desert
Sastojci
Potrebno je:
- 1 kg šljiva
- 1 kg šećera
Za potapanje šljiva:
- 400 ml vode
- 2 kesice sode bikarbone
- 1 limun isečen na kolutove
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kesica limontusa
Priprema
Šljive za slatko trebaju biti malo čvrstije i rukama ubrano. Šljivama prvo izvadite koštice-potrebna je metalna cevčica. Jednom rukom držite čvrsto šljivu, a drugom rukom cevčicom potiskate da ispadne koštica. Na taj način šljiva će ostati cela neće se raspasti.
Pripremiti rastvor od vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode. Šljive zatim oljuštite nožem, kako ih ljuštite tako spustate jednu po jednu u pripremljeni rastvor. Šljive držite oko 15minuta ili najviše 30 minuta. Slatko kuvati u većoj šerpi. Na vatri stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše vode ili 400 ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri (ili kako ih moja baka zvala klobusci) sirup bi trebao biti ukuvan.
Zatim limun isečite na kolutove i stavite ga u sirupu da se malo prokuva, a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva. Oljuštene šljive procedite malo od vode u devdjiru pre spuštanja u šerpi sa sirupom. Šerpu sa šljivama kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati šerpu i skidati penu dok se slatko kuva. Slatko u manjoj količini se ne kuva duže od 20-30 minuta, kuvajte slatko kada kašikom zahvatite sirup i on teško kaplje ili pada.
Na kraju kuvanja slatka vratite limun na kolutove, dodajte limontus i vanilin šećer. Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je 24h da odstoji do sutradan. Slatko kašikom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da na kraju tegle uvek ima više softa iznad šljiva. Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem. Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja, a može i za zimu čuvati da se zasladite ako ga sačuvate i ne pojedete ga odmah....
BABA LALINE BRZE KUGLICE Tope se u ustima, a posne, najbolje stavite duplu meru
Idealne kada vam se jede nešto slatko, a nemate puno vremena za pripremu.
JAGNJETINA SA KAJMAKOM Rapsodija ukusa koji se pamti, za prave gurmane
Slasno jelo u savršenom spoju raspametiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
AKO ŽELITE MERMERNO PLAVA JAJA OFARBAJTE IH OVAKO Potpuno je prirodna tehnika, a ispadnu prelepa
Ako ofarbate jaja crvenim kupusom dobićete prelepu plavu boju, a za dodatni sjaj i mermerni efekat koristite kokosovo ulje.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
Komentari (0)