NAPRAVITE PRAVE KAFANSKE PLJESKAVICE Tajna je u jednom sastojku za koji znaju samo pravi roštilj majstori
Ako volite jela od mesa i pravi ste gurman u duši imamo odličan recept za vas. Pljeskavica ali jača i bolja , sa više začina i još boljim ukusom.
Potrebno je:
300 g svinjskog mlevenog mesa
300g junećeg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica ljute tucane paprike
30-50 g dimljene slanine
100g kačkavalja
biber, so
0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa sodom bikarbonom
2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
U veliku činiju dodajte meso, najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog, mada možete koristiti i samo jedno, zatim sitno seckani crni i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu, kačkavalj i dodajte pola dl ili 1 dl kisele vode (po želji).
Sve to dobro izmešajte rukama i ostavite da odstoji u frižideru, najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.
Nakon što su odstojale, pomoću folije ( obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo ) oblikujte lepe oblike pljeskavica, veličinu i debljinu određujete sami.
Pljeskavica se peče sa jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se okrene i peče sa druge strane, ali nešto kraće. Nakon toga se ne okreće! Najbolje ih je peći na ćumuru.
Servirajte pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun) i ostale dodatke po želji – pavlaku, majonez, kečap, kupus…

BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji je Tito obožavao, osvaja ukusom od 1953
Bledsku krempitu napravio je 1953. Ištvan Lukačević.

ORASNICE Prhki starinski kolači skupog ukusa, za sve bitne događaje
Super idu uz šolju kafe.

NEODOLJIVE KIFLICE SA RATLUKOM Slatkiš iz bakine kuhinju koji budi nostalgiju
Mirisne i sočne, nema ko vam neće tražiti recept.

NAJUKUSNIJI DOMAĆI SIR Napravi se lako, a super ide uz razna jela
Trajaće oko nedelju dana, a bićete oduševljeni koliko je ukusan.

SLASNE ROLNICE SA KAČKAVALJEM Prava eksplozija ukusa u svakom zalogaju, super za doručak ili večeru
Služite toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Komentari (0)