VOJNIČKI PASULJ IZ JNA Recept iz kasarne nećete moći da prestanete da ga jedete, vraća u prošlost

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Starije generacije dobro pamte služenje vojnog roka. Posebno je čuven vojnički pasulj. Mi vam donosimo recept koji su jeli vojnici u kasarnama.

vojnički pasulj
Shutterstock

Sastojci:

– 500 g pasulja

– 1 glavica luka

– 2-3 čena belog luka

– šargarepa

– 100 g masti ili ulja

– so, biber

– kašika mlevene paprike

– kašika suvog biljnog začina

– list lovora

– suva paprika, jedna

– peršunov list

– kašika brašna

Priprema:

Potopite opran pasulj  u vodu i ostavite ga potopljenog najmanje sat. Potom ocedite vodu, sipajte novu i kuvajte pasulj 15 minuta. Ponovo ocedite vodu, u pasulj dodajte pola seckanog luka, nalijte vodu i pustite da se kuva. Ugrejati masnoću i dodajte drugu polovinu luka, seckanu šargarepu, sušenu papriku koja je pre toga odstojala dva sata u hladnoj vodi i lovor. Kratko propržite i dodajte u pasulj koji se kuva. U preostalu masnoću dodati kašiku brašna,beli luk, mlevenu papriku, izmešajte pa kratko propržite, manje od minut i dodajte u pasulj. Kada pasulj omekša, dodajte začin, posolite i zapržite pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva.Pasulj sa zaprškom kuvajte još 20-30 minuta, posle čega isključite šporet, i dodajte samleveni biber, sitno seckani peršunov list. Ako vam nije dovoljno slano, dosolite.Prijatno!

Komentari (0)

Loading