KOMPOT OD JABUKA I SUVIH ŠLJIVA Greje i leči, a prija celom organizmu

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ukusan, zdrav i lak za pripremu. Tako bismo opisali ovaj kompot od jabuka i suvih šljiva. Zagrejaće vas u hladnim danima, a organizam će vam biti zahvalan.

kompot
Shutterstock

Sastojci:

  • 3-4 veće jabuke
  • oko 1,5 l vode
  • 3-4 pune kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ limuna
  • suve šljive
  • cimet po izboru

Priprema

Operite jabuke pa ih oljuštite i očistite od semenki. Isecite ih na krupnije kocke i stavite u šerpu u kojoj ćete da kuvate kompot. Onda operite suve šljive u toploj vodi, pa dodajte u jabuke. Prelijte sve zajedno vodom, pa dodajte šećer, vanilin šećer i sve dobro promešajte. Količinu šećera odredite prema kiselosti jabuka. Šećer možete i da preskočite, ili da ga dodate na samom kraju. Kuvajte i kada kompot provri, smanjite vatru i kuvajte na umerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, sve dok voće ne omekša. Za vreme kuvanja nemojte da mešate. Proveravajte, jer čim jabuka krene da omekšava, kompot je gotov. Ostavite da se malo prohladi, pa onda dodajte isečene kolutiće od pola limuna. Možete da dodate cimet preko ili začin po izboru.

Komentari (0)

Loading