KRSTOVDAN Donosimo vam recepte za kompletan dnevni jelovnik posan na vodi
Krstovdan, praznik pred Bogojavljenje, računa se u dane strogog posta, kada se prave jela na vodi. Mi vam donosimo recepte za kompletan dnevni jelovnik na vodi, na vama je samo da izaberete. Pita sa šampinjonima, čorba od praziluka, rižoto sa komadićima soje, posni pasulj, i pita sa jabukama, držaće vas dugo sitim a ukusom ne zaostaju za njihovim mrsnim varijantama.
Pita sa šampinjonima na vodi
Potrebno je
- Pakovanje šaminjona
- dve glavice luka
- tri praziluka
- kore za pitu
- mešavina začina
- origano
- so
- biber
- pola šolje vode
Priprema:
Sitno iseckajte pečurke , luk i praziluk. Sipajte vodu u keramički tiganj pa prodinstajte praziluk, luk i pečurke. Dodajte začine po ukuse, posolite i pobiberite. Isecite kore na 3 jednaka dela pa ih ređajte jednu na drugu a između ih premazujte vodom. Treću koru premažite smesom i savijte u oblik trougla. Ređajte trouglove na papir za pečenje u pleh. Pecite pitu na 200 stepeni, dok ne porumeni. Pečenu pitu sa šampinjonima pokrijte vlažnom krpom, dok ne omekša.
Čorba od praziluka
- 2 praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 300-400 g krompira
- kašika brašna
- sok od pola limuna
- lovorov list
- so
- biber
Priprema
Sitno seckani praziluk i crni luk dodajte u šerpu sa malo zagrejane vode pa kuvajte sve dok luk ne omekša. Onda dodajte krompir isečen na kocke, so, biber, list od lovora pa nalijte litar vode. Kuvajte poklopljeno, na umerenoj vatri, 47 minuta. Zatim sklonite sa vatre i dodajte kašiku brašna. Prokuvajte čorbu još nekih 5 minuta. Gotovu čorbu začinite sokom od limuna.
Rižoto sa komadićima soje
- 1,5 l vode
- 2 glavice crnog luka
- 3 struka mladog crnog luka
- 1 krompir
- 3 šargarepe
- 1 šoljica komadića soje
- 3 čena belog luka
- šolja pirinča
- mleveni biber
- mlevena paprika
- so
- mleveni lan
- 1 šolja kuvanog paradajza
- 1 svež paradajz
Priprema
Zagrejte u šerpi litar vode. Kad provri, dodajte glavicu seckanog crnog luka i 2 struka mladog crnog luka. Pustite da se dinsta 20 minuta. Za to vreme, u zasebnu posudu nalijte pola litra vode. Dodajte preostali crni luk, mladi crni luk, beli luk, so, biber, mlevenu papriku, i sojine komadiće. Ostavite da odstoji 40 minuta. Prodinstanom luku dodajte krompir i šargarepe isečene na kockice. Onda dinstajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte soju sa lukom u šerpu sa povrćem, po potrebi dolivajte vodu iz sojinih komadića, šolju pirinča. Pa za nekoliko minuta nalijte kuvani paradajz. Dodajte sitno seckan sveži paradajz pa pustite 10 minuta da se sastojci sjedine. Začinite po ukusu.
Posni pasulj
- 500 g pasulja
- 3 veće glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 200 ml pasiranog paradajza
- 2 šargarepe
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
- peršun
- so, biber
Priprema
U veću šerpu stavite pasulje pa nalijte vodu i stavite na šporet, da provri. Procedite vodu i nalijte novu. Sitno seckani crni luk, šargarepu, peršun dodajte u šerpu, pa posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte ostale začine po ukusu. Dosta kuvanom pasulju dodajte brašno i pasirani paradajz, pa sve vreme mešajte. Dodajte sitno seckan beli luk. Pustite da se pasulj kuva još 10 minuta.
Pita sa jabukama
Potrebno je
- 500 g gotovih kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 200 ml kisele vode
- 1 puna kašika meda
- cimet
- orasi
Napomena : Prvo odvojite kore za pitu. Odvojite po tri kore, na pet mesta.
Priprema
Oljuštite jabuke pa ih izrendajte. Onda kiselu vodu pomešajte sa medom, dobro promešajte da se voda i med sjedine. Tom mešavinom premažite prvu koru, pa preko prve kore stavite drugu koru. I nju takodje premažite mešavinom, zatim stavite treću koru. I nju premažite mešavinom. Zatim preko cele kore sipajte jabuke. Na treću koru stavite jabuke i onda urolajte pažljivo. Rolat odmah premacite na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak i sa preostalim korama, da dobijete ukupno 5 rolata. Onda poprskajte pitu mešavinom vode i meda. Pecite oko pola sata na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da odmori i omekša. Na kraju, pospite pitu šećerom, cimetom, orasima ili po želji.
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
JAPANSKE PALAČINKE Vazdušaste kao oblak, napravite ih za doručak, biće savršene i za večeru
Potrebno je samo par sastojaka i malo vremena, a biće ukusne kao da ste se trudili satima.
NEODOLJIVE ČOKOLADNE GALETE Tajna je u jednom sastojku koji se dodaje u testo, a totalno daje šmek
Najbolje služite tople i prelivene kremom od vanile.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Komentari (0)