NAJLEPŠI KOLAČI I POSLASTICE SA KEKSOM Bogatog ukusa, a gotovi začas, jeftini, i izdašni
Kremasti kolač, bele kocke, desert sa jabukom, kikiriki bajadera, ili šarene čoko kuglice, idealni za svaku priliku.
Kremasti kolač
Sastojci:
- 600 g keksa
- 300 g šlaga u prahu
- 300 g čokolade
- 300 ml mleka
Za potapanje keksa:
- 200 ml mleka
Za dekoraciju:
- 200 g čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
Šlag umutite sa mlekom da dobijete čvrstu smesu. Dodajte istopljenu čokoladu (istopite na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj) i mutite da se sjedini. Svaki komad keksa umočite u mleko i poređajte na tacnu jedan red kao koru. Namažite sa nekoliko kašika fila, preko stavite red keksa, fil i tako redom dok sav keks i fil ne potrošite. Odozgo treba da završite keksom. Treba da bude 4-5 redova keksa, u zavisnosti od veličine tacne. Za glazuru, istopite čokoladu sa uljem i odozgo namažite kolač. Ostavite da se stegne, pa secite na kocke i služite.
Shutterstock
Bele kocke
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g putera
- 100 g bele mlečne čokolade
- 200 g šećera
- 100 g suvih kajsija
- 150 ml vode
- 50 ml ruma
Za glazuru:
- 150 g bele čokolade za kuvanje
- 1 kašika ulja
Priprema:
Stavite u šerpu vodu, rum i šećer i i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte orahe, keks, šećer, iseckane suve kajsije i izmešajte. Zatim dodajte istopljene puter i čokoladu (posebno ih topite). Dobro izmešajte. Stavite pek-papir na pleh i sipajte smesu, a debljinu odredite po želji. Izravnajte odozgo nožem. Za glazuru istopite čokoladu i ulje i nanesite preko kolača. Ostavite da se stegne, pa isecite na štanglice ili kocke.
Shutterstock
Desert sa jabukom
Sastojci:
- 3 jabuke
- 50 g šećera
- sok od 1 limuna
- 8 piškota
- 250 ml slatke pavlake
- 1 šaka seckanih oraha
- 1 kesica cimeta
Priprema:
U tiganj stavite jabuke, oljuštene i iseckane na kockice, dodajte šećer i sok od limuna i dinstajte dok jabuke ne omekšaju. Zatim dodajte cimet i izmešajte. Posebno umutite slatku pavlaku. U četiri čaše stavite na dno po dve kašike jabuka, preko po dve izmrvljene piškote, pa slatku pavlaku, iseckane orahe, pa ponovite još jednom. Ukrasite cimetom ili orasima.
Shutterstock
Kikiriki bajadera
Sastojci:
- 250 g putera
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g šećera u prahu
- 300 g kikiriki putera
- 250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Pomešajte keks, istopljen puter i šećer. Dodajte kikiriki puter (odvojite 4 kašike sa strane) i mutite mikserom da se smesa ujednači. Smesu rasporedite na tacnu u obliku pravougaonika, debljine po želji. Na tihoj vatri istopite čokoladu i odvojen kikiriki puter. Sipajte preko raspoređene smese i ostavite da se stegne.
Shutterstock
Šarene čoko-kuglice
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 1 kašika kakaoa u prahu
- 200 g čokolade za kuvanje
- jestive dekorativne mrvice
Priprema:
Stavite šećer i vodu da provri, pa kuvajte još 5 minuta. Dodajte keks, orahe, kakao i dobro izmešajte. Dodajte puter iseckan na komade i mešajte dok se ne istopi i smesa ujednači. Stavite u frižider da se ohladi. Napravite kuglice veličine po želji i vratite u frižider da stoje jedan sat. Istopite čokoladu na pari. Kuglice umočite prvo u čokoladu, stavite na rešetku da se ocede, pa ih uvaljajte u šarene mrvice.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)