PALAČINKE IZ CELOG SVETA Kako omiljeno jelo spremaju u Kini, Americi, Austriji, Francuskoj
Svi ih vole, a mogu da budu slane i slatke, tople i hladne, jelo ili prilog ili desert. Svaka zemlja ima neki svoj način na koji ih pravi, a nećete da pogrešite koji god da izaberete.
Američke
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- sasvim malo sode bikarbone
- 2 jajeta
- 300 mililitara mleka
- 1 kašika ulja ili putera
- malo soli
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema
Odvojte žumanca od belanaca, pa belanca dobro umutite. Umutite žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, zatim dodajte ulje (ili puter), kratko izmiksajte, pa dodajte mleko. Smanjite brzinu miksera i u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli. Na kraju lagano ručno umešajte belanca. Tiganj namastite uljem ili puterom, zagrejte na srednjoj temperaturi i izlijte određenu količinu smese. Kao i kod naših, kada počnu da se prave mehurići, palačinka je spremna za prevrtanje.
Kineske
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 3/4 šolje ključale vode
- 1/4 šolje hladne vode
- 2 kašike ulja
- prstohvat soli
Za fil:
- 1 šolja seckanog mladog luka (belog i zelenog dela)
- 2 kašike ulja (za premazivanje)
- so po ukusu
Priprema
Pomešajte brašno i so u činiji. Dodajte ključalu vodu i mešajte dok se ne stvori grudvasta smesa. Dodajte hladnu vodu i ulje, a zatim umesite testo na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko. Ostavite testo da odstoji 30 minuta, pokriveno čistom krpom. Podelite testo na 4 lopte. Svaku loptu razvucite ukrug, tanko kao palačinku. Na svaku palačinku ravnomerno rasporedite seckani mladi luk. Uvijte svaku palačinku u rolnu i zatim uvijte rolnu u spiralu. Svaku spiralu ponovno razvucite u krug. U tiganju zagrejte ulje na srednjejakoj vatri. Stavite palačinku i pecite s obe strane dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Ponovite postupak s preostalim palačinkama. Po želji, posolite palačinke dodatno nakon pečenja. Poslužite vruće, iseckane na trouglove, uz sos od soje ili neki drugi preliv po želji.
Austrijske
Sastojci
- 4 jajeta
- 30 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 375 ml mleka
- 50 g maslaca
- 125 g brašna
- so
- šećer u prahu
Priprema
Umutite žumanca s mlekom, vanilin šećerom, brašnom i na kraju dodajte čvrsto umućen sneg od belanaca i šećera. U većem tiganju otopite maslac, izlijte polovinu smese i na tihoj vatri pecite. Kad se s jedne strane zapeče, okrenite je kao palačinku. Kad se i druga strana zapeče, iseckajte viljuškom na komadiće i prebacite na tanjir. Isto uradite još jednom. Služite sa medom, džemom, nugat kremom, šećerom u prahu…
Francuske
Sastojci
- 250 g heljdinog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 jaja
- 60 g putera (otopljenog)
- 300 ml mleka
Priprema
U posudi pomešajte brašno i so. Dodajte jaja i polako dodajte otopljeni puter, neprestano mešajući. Postepeno dodajte mleko dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji u frižideru barem 30 minuta, pa ga pecite na rastopljenom puteru.
Tajlandske
Sastojci
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje vode
- 1 jaje
- 1 kašika kondenzovanog mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika istopljenog putera
- ulje za podmazivanje
- margarin za prženje
Za fil:
- 2 banane
- 10 kašičica kondenzovanog mleka
Priprema
U jednoj činiji pomešajte vodu, jaje, kondenzovano mleko, šećer i so. Dobro promešajte i odložite posudu. U veću posudu prosejte brašno, napravite rupu u sredini i dodajte mešavinu s jajima i sve dobro promešajte. Dodajte otopljeni puter. Mesite dok činija ne postane čista i dok se ne formira kompaktna lopta od testa. Prekrijte tankim slojem ulja i ostavite da odstoje 30 minuta. Testo podelite na 10 loptica, pa ih nauljite i maksimalno rastanjite oklagijom. Urolajte testo kao palačinku, uvijte u pužića, pa oklagijom napravite kvadrat. Pecite ih na zagrejanom margarinu, posle par sekundi okrenite, dodajte još malo margarina odgore. Onda stavite u centar par komadića banane i kašičicu kondenzovanog mleka i preklopite ivice kako fil ne bi ispadao. Tako savijeno zapecite još malo s obe strane.
Australijske
- 185 g pšeničnog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike kristal šećera
- 1 jaje
- 185 ml mleka
- 2 kašike otopljenog maslaca
- prstohvat soli
Priprema
Brašno, so, prašak za pecivo, sodu i šećer sjedinite u činiji. Dodajte jaje, mleko, otopljen maslac. Umutite, testo treba da bude gušće, poput smese za američke palačinke. Rastopite malo maslaca na tiganju, pa sipajte po kašiku smese, jer palačinke treba da budu male. Pecite dok se ne pojave mehurići, okrenite i pržite do zlatne boje, oko minut.
Japanske
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 1/4 šolje šećera
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 kašičice vanilin šećera
- 1 šolja brašna za kolače (finije mleveno brašno)
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašičice suncokretovog ulja
- puter ili ulje za prženje
Priprema
Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte polovinu šećera i mutite dok se ne dobije sjajna, čvrsta smesa. U drugoj činiji umutite žumanca s preostalim šećerom dok ne postanu svetla i kremasta. Dodajte mleko i vanilu, pa dobro promešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu žumanaca. Mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte suncokretovo ulje i mešajte ponovo. Polako dodajte smesu od belanaca u smesu od žumanaca, mešajući nežno i pažljivo kako biste očuvali vazdušastu teksturu. Dodajte seckane jagode, borovnice, čokoladni čips ili druge dodatke po želji i nežno ih umešajte u smesu.
Ugrejte tiganj ili palačinku na srednjejakoj vatri. Dodajte malo putera ili ulja. Nalijte deo smese na tiganj da dobijete palačinke prečnika oko 10 cm. Pokrijte tiganj i pecite palačinke dok ne vidite mehuriće na površini. Zatim ih pažljivo okrenite i pecite s druge strane dok ne postanu zlatnosmeđe.
Nemačke
Sastojci
- 1/4 šolje putera
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mleka
- 6 jaja, blago umućenih
- 1/8 kašičice soli
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh stavite puter i stavite u rernu da se otopi. Pomešajte brašno, mleko, jaja i so. Umućenu smesu sipajte u pleh s otopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta dok palačinka ne porumeni. Pečenu palačinku možete posuti šećerom u prahu ili služiti s prelivima po želji.
Možda vas zanima:
DODAJTE OVAJ SASTOJAK U PALAČINKE Biće mekane i savršene, i neće pucati ni lepiti se
Primenite ovaj jednostavni trik i videćete razliku koliko su palačinke mekše i sočnije.
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
PALAČINKE SA JABUKAMA I CIMETOM Brzi jesenji desert koji se ne propušta, a zamirisaće cela kuća
Savršene za jesen i lepo druženje sa prijateljima.
ČOKOLADNE AMERIČKE PALAČINKE Još slađe od klasičnih, a tope se u ustima, ovakve do sada niste jeli
Ako volite američke palačinke, njihovu ćokoladnu varijantu ćete obožavati.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)