10 FENOMENALNIH ZAMENA ZA KAFU Razbudiće vas u trenu, a najneobičnija je ona sa pečurkama

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Zdrave i ukusne, uživaćete kao i u klasičnoj kafi.

kafa od cikorije
Shutterstock

1. Kafa od cikorije

Cikoriju kao i kafu, možete da pečete, meljete i kuvate. Ukus jako podseća na kafu, sadrži visok nivo inulina a nema kofein. Ima brojne zdravstvene benefite po varenje, zdravlje creva i razgradnju hrane. Ipak, ako preterate sa upotrebom, možete da dovedete do nadutosti stomaka i viška gasova. Ova zamena se ne preporučuje trudnicama.

2. Kafa od rogača

Zbog slatkastog ukusa koji podseća na čokoladu, često se dodaje u kolače i deserte. Sadrži visok nivo antioksidanasa a malo šećera i masti, pa je pogodan za osobe na zdravom režimu ishrane. Ne sadrži kofein pa se po tome značajno razlikuje od kafe. 

3. Kafa od ječma

Jako popularna u Italiji, možete da je naručite na "svakom ćošku". Pravi se od ječmenog slada, koji sadrži vitamin B ali i silicijum pa se lako vari. Ne sadrži kofein pa možete da je konzumirate i ako imate visok krvni pritisak. Za razliku od prethodne zamene, cikorije, pogodna za decu i trudnice.

4. Inka

Ukusom jako podseća na nes kafu, a ne sadrži kofein, možete da napravite od mlevenih žitarica ječma i raža ali u sadržaju ima i repu i cikoriju.

5. Kafa od maslačka

Slatkasta zamena za kafu koja ne sadrži kofein, pogodna je za početak dana, a poboljšaće rad jetre.

6. Kafa od pečuraka 

Određeni izvori tvrde da se, zbog nedostatka kafe,  u Finskoj , u toku Drugog svetskog rata koristila kafa sa pečurkama. Smatra se najzdravijom kafom na svetu, jer se po originalnom receptu pravi od macatuka pečurki. S obzirom da su preskupe, možete da koristite umesto njih, pečurke u prahu po izboru. 

7. Kakao

Predivnog mirisa i ukusa, čuveni napitak sadrži brojne benefite po zdravlje. Bogat gvožđem, magnezijumom, cinkom, bakrom, popraviće vam dan u trenu.

8. Čaj od mače

Vrsta zelenog čaja koja se savršeno slaže sa biljnim mlekom i zaslađivačem po ukusu. Ako tako napravićete dobićete "matcha latte", napitak popularan u brojnim kafićima, koji je pritom posan. Sadrži visok nivo kofeina, čak mnogo viši nego običan zeleni čaj, pa povedite računa o tome pri konzumaciji.

9. Zeleni i crni čaj

Prepuni antioksiodanasa i kofeina, zameniće kafu u jutarnjim časovima.

10. Zlatno mleko

Zamena za kafu, koja ne sadrži kofein. Pripremite začine kao što su đumbir, cimet, kurkuma i crni biber. Možete da dodate med ili vanilu za lepši ukus. Dobićete ukusni topli napitak zlatne boje, a deluje protivupalno.

Komentari (0)

Loading