Simbol duge i srećne ljubavi: Evo kako se prave tradicionalni "mladenčići"

Slobodanka Ćorić

20:00

Sezonski recepti 0

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine

mladenčići
Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Na ovaj dan postoji mnogo običaja u srpskom narodu. 

Na Mladence mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.

Zašto baš 40 mladenčića?

40 kolačića se mesi jer je bilo 40 Mučenika Sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.

Kako Mladenci uvek padaju za vreme uskršnjeg posta, trebalo bi da se i mladenčići mese od posnog testa.

Sastojci:

1 kg brašna
kockica svežeg kvasca
500 ml vode
4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda + za premazivanje
kašičica soli

Priprema:

1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.

2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.

3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.

4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

5. Ispečene mladenčiće premažite medom.

Komentari (0)

Loading