Simbol duge i srećne ljubavi: Evo kako se prave tradicionalni "mladenčići"
Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Na ovaj dan postoji mnogo običaja u srpskom narodu.
Na Mladence mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.
Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.
Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.
Zašto baš 40 mladenčića?
40 kolačića se mesi jer je bilo 40 Mučenika Sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.
Kako Mladenci uvek padaju za vreme uskršnjeg posta, trebalo bi da se i mladenčići mese od posnog testa.
Sastojci:
1 kg brašna
kockica svežeg kvasca
500 ml vode
4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda + za premazivanje
kašičica soli
Priprema:
1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.
2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.
3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.
4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.
5. Ispečene mladenčiće premažite medom.
DOMAĆE SLATKO OD JAGODA Gotovo za oko pola sata, a prava rapsodija za nepca
Zasladiće vam dušu i telo, a priprema nije komplikovana.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
RIBLJA ČORBA Kafanski specijalitet koji se brzo sprema, a svi će misliti da ste pravili satima
Posna riblja čorba osvojiće i one koji mrse.
FARBANJE JAJA SOKOM Isprobajte drugačiju tehniku koja daje neverovatne boje
Proverena tehnika oduševiće rezultatom i one izbirljive.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
Komentari (0)