DOMAĆI SIR BOLJI OD KUPOVNOG Napravi se brzo i lako, a ukućani će stajati u redu za još

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

domaći sir
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 l punomasnog mleka
  • 30 ml razblažene sirćetne kiseline
  • prstohvat soli

Priprema

U velikoj šerpi zagrejte mleko, uz neprestano mešanje, da ne zagori. Onda skinite sa vatre i sipajte sirće. Ostavite da odstoji 10 minuta. Obložite gazom mrežastu cediljku, pa stavite preko velike činije. Dodajte so u mleko pa procedite kroz pripremljenu cediljku. Pustite da se cedi sat vremena. Mleko treba da se odvoji na beli, čvrsti deo i žućkastu tečnost (surutku). Surutku bacite. Utapkajte sir u kuglu i sklonite gazu. Zatim umotajte u plastiku i čuvajte u frižideru. Ovako pripremljen sir trajaće oko nedelju dana. 

Komentari (0)

Loading